Althaia

Notícies
El programa Rapid Recovery d’Althaia millora la recuperació dels pacients operats de pròtesi de genoll

El programa Rapid Recovery d’Althaia millora la recuperació dels pacients operats de pròtesi de genoll

En set anys, el temps d’hospitalització per a una cirurgia de pròtesi de genoll ha passat de 7,8 a 3,6 dies

19/12/2019

La Fundació Althaia va començar a implementar, l’any 2012, el programa Rapid Recovery per a les cirurgies de pròtesi de genoll amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la intervenció en els pacients i aconseguir una mobilització i recuperació més ràpida. Després de set anys, els resultats positius són palpables. El temps d’hospitalització per a una intervenció de pròtesi de genoll a la institució s’ha reduït pràcticament a la meitat, ha passat de 7,8 dies a una mitjana de 3,6 dies. D’aquesta manera, el pacient pot retornar al domicili i reincorporar-se a la seva vida quotidiana més ràpidament, fet que contribueix positivament en la seva recuperació i qualitat de vida. Això fa que el nivell de satisfacció dels usuaris sigui elevat.

La Fundació Althaia va ser pionera a Catalunya en l’aplicació d’aquest programa, que té quatre eixos fonamentals: disposar d’un pacient involucrat en la seva recuperació, comptar amb un equip multidisciplinari amb un mateix objectiu, aplicar un protocol específic per afavorir una ràpida recuperació del pacient i minimitzar el dolor.
Des de fa un any, hi ha operativa una unitat exclusiva de Rapid Recovery a la institució que consta d’onze llits i en la qual es tracten no només les operacions de pròtesi de genoll sinó també les de maluc. Està ubicada a la planta 1 de l’edifici històric de l’Hospital Sant Joan de Déu en un espai que s’ha remodelat i que està molt a prop del servei de Rehabilitació, fet que facilita la recuperació dels pacients.

L’any 2018 es van atendre o intervenir a Althaia un total de 316 pacients de pròtesi de genoll i 121 de pròtesi de maluc. Segons les dades obtingudes mitjançant l'enquesta telefònica als 4-5 dies de l'alta, s’ha aconseguit un alt nivell de satisfacció dels usuaris.

El pacient, protagonista del seu procés
En el programa Rapid Recovery el pacient és protagonista del seu procés amb el suport familiar. Abans de la intervenció, rep informació del tipus de cirurgia i de les diferents etapes que haurà de superar en una sessió educativa prèvia que es fa a la mateixa Unitat de Rapid Recovery. Aquesta formació, que va a càrrec de professionals d’Infermeria i Fisioteràpia, disminueix l’ansietat dels pacients, contribueix a què s’involucrin en la seva recuperació i els fa partícips d’una teràpia física postoperatòria eficaç, alhora que els permet planificar la logística de l’alta i la recuperació.
Durant tot el procés es fa un seguiment i control dels nivells de dolor mitjançant el registre EVA. L’escala va del 0 –absència de dolor– al 10 –pitjor dolor possible–. Cal destacar que s’han obtingut mitjanes inferiors a 3 a la sortida de quiròfan, a les 24 hores i a l'alta.

La recuperació comença immediatament
En les intervencions quirúrgiques del programa Rapid Recovery s’aplica una anestèsia local específica perquè els pacients tinguin menys dolor i un tractament perquè sagnin menys, intentant evitar la col·locació de drenatges. Tot plegat, perquè posteriorment puguin moure’s de manera immediata.

De fet, el mateix dia de la intervenció es mobilitza el pacient, els fisioterapeutes ja fan que iniciï els exercicis, s’aixequi i en molts casos que es desplaci per l’habitació. Sempre que tot funcioni correctament, entre el tercer i el quart dia el pacient ja pot tornar a casa. Abans d’aplicar el programa Rapid Recovery, el protocol de mobilització en aquests pacients s’iniciava a les 48 hores després de la intervenció quirúrgica.

El programa de Rapid Recovery compta amb un equip de treball multidisciplinari format per traumatòlegs, anestesiòlegs, infermeres, rehabilitadors i fisioterapeutes.
Aquest treball interdisciplinari ha fet que s’anessin incorporant millores en tècniques i procediments de tal manera que s’han eliminat les sondes vesicals postintervenció, s’ha simplificat el procés d’anestèsia, s’ha avançat la ingesta d’aliments sòlids en el postoperatori, s’han eliminat les transfusions sanguínies i s’han introduït apòsits que no requereixen cures d’Infermeria. Tot plegat ha facilitat una recuperació molt més ràpida del pacient, ha disminuït el nivell de dolor i s’ha reduït el nombre de persones que requereixen convalescència a postoperatori en un 4%.