Althaia

Notícies
El servei de Cirurgia d’Althaia, pioner en l’organització d’un cicle de sessions clíniques online per a residents de l’Estat espanyol i l'estranger

El servei de Cirurgia d’Althaia, pioner en l’organització d’un cicle de sessions clíniques online per a residents de l’Estat espanyol i l'estranger

Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Societat Catalana de Cirurgia i de la Societat Catalana d’Endoscòpia Digestiva Mèdico-quirúrgica

11/06/2020

El servei de Cirurgia general i de l’aparell digestiu d’Althaia és pioner a l’Estat espanyol en l’organització d'un cicle de sessions clíniques telemàtiques adreçades a residents de l’especialitat. La iniciativa, que està sent tot un èxit, va sorgir per la impossibilitat de celebrar sessions presencials específiques per a residents arran de la pandèmia de la covid-19. Les sessions, que són setmanals i amb un important impacte en les xarxes socials, tenen cada vegada més participants, tant de l’Estat com de l'estranger.

L’actual situació de pandèmia ha empès l’organització de webinars en diferents disciplines, també a cirurgia. Això, unit al fet que al servei ja es feien videoconferències a través de Zoom per tal que aquells professionals en formació que rotaven a d’altres centres poguessin seguir les sessions quinzenals específiques per a residents, va sorgir la iniciativa d’ampliar aquestes sessions a residents d’altres hospitals.

Els objectiu són promoure la difusió dels coneixements i avenços en Cirurgia general i de l’aparell digestiu, complementar la formació tradicional dels residents, alhora que facilitar que els professionals en formació de cirurgia de la nostra institució tinguin un espai de relació amb residents i experts d’altres hospitals.

A diferència dels webinars que s'han creat en els últims mesos, des del servei de Cirurgia general i de l’aparell digestiu es va apostar per un format innovador i pioner, en què els residents fossin partícips de la seva pròpia formació. Així, són ells els que proposen els temes de les sessions i els desenvolupen amb la supervisió dels adjunts i experts. La implicació i disposició dels professionals en formació de cirurgia d’Althaia i altres hospitals és total. Possiblement aquesta motivació ha contribuït a què la iniciativa hagi anat creixent.

Les sessions consten de tres parts diferenciades. En primer lloc, es comença amb la presentació del tema, que va a càrrec d’un resident. A continuació intervé un expert en el tema i que treballa en un centre diferent al del professional en formació. La sessió es clou amb una tercera part de preguntes, discussió i comentaris.

En la primera sessió hi van prendre part els residents i adjunts de la nostra institució i els de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Posteriorment s’hi ha anat afegint professionals en formació de diferents centres de Catalunya i de l’Estat: Hospital La Paz de Madrid, Hospital d’Igualada, Mútua de Terrassa, Hospital Sant Jorge d’Osca, Hospital de Bellvitge, Hospital de Sagunt, Hospital La Fe de Valencia, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital de Burgos, Hospital Marqués de Valdecilla, Hospital Clínico de Valladolid, Hospital de Urduliz-Alfredo Espinosa, Hospital de Palamós, Hospital de Mataró, Parc Taulí Sabadell, Hospital de Vic, Hospital del Mar, Hospital de Reus, Hospital de Jaén. També hi ha pres part professionals en formació en centres d’altres països, com Mèxic, Colòmbia, Perú, Gran Bretanya, Guatemala i República Dominicana.

El cicle s'anomena "Sesiones Interhospitalarias #Jueves de #ResisCirugía". Les sessions es fan setmanalment gràcies a la col·laboració dels diferents hospitals ja que des de bon començament han anat proposant temes a presentar. De moment hi ha programades sessions fins al juliol però ja hi ha llista d'espera per presentar temes a partir del setembre.

Aquesta setmana, la sessió serà sobre "Ús de malles en la cirurgia d'hèrnia de hiatus". Anirà a càrrec de Sergi Sánchez, resident de cinquè any de de l'Hospital d'Igualada, i comptarà com a experts amb 2 cirurgians de la Cleveland Clinic Abu Dabhi. Aquí podeu consultar tota la programació.

La iniciativa compta amb el suport de la Societat Catalana de Cirurgia i de la Societat Catalana d’Endoscòpia Digestiva Mèdico-quirúrgica.​