El Servei d’Oncologia participa en un estudi multicèntric sobre el tractament del càncer d’ovari que publica la prestigiosa revista ‘Cancers’
10/10/2022
El Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia ha participat en un estudi multicèntric retrospectiu per avaluar l'eficàcia de la quimioteràpia a la recaiguda de càncer d'ovari després d'un tractament amb inhibidors de la proteïna PARP de manteniment. Els resultats s’han publicat a Cancers, revista internacional de primer quartil, sota el títol " Multicenter Real-World Data of Subsequent Chemotherapy after progression to PARP Inhibitors in a Maintenance Relapse Setting ". La investigadora principal d’Althaia ha estat la Dra. Sílvia Catot, cap clínic del Servei d’Oncologia.
L’estudi ha inclòs 111 pacients de 16 hospitals catalans. Es tracta de la sèrie retrospectiva multicèntrica més gran de pacients amb càncer d’ovari que han estat retractades amb quimioteràpia basada en platí després d’un manteniment amb inhibidors del PARP.
En la investigació s’avaluen els resultats d’aquesta estratègia terapèutica. També s’analitza de manera separada les pacients que presenten mutacions en els gens BRCA i les que no.
En les pacients que són sensibles al platí, el retractament amb aquest tipus de quimioteràpia després dels inhibidors del PARP en terceres o posteriors línies, mostra taxes de resposta i supervivències lliures de progressió similars a les sèries històriques pre-era inhibidors del PARP.
En canvi, el subgrup de pacients amb mutacions en els gens BRCA presenta taxes de progressió superiors i pitjor supervivència associades al retractament amb platí enfront aquelles pacients no mutades.
Aquests resultats reflecteixen la necessitat de caracteritzar els mecanismes de resistència als inh de la proteïna PARP per optimitzar els tractaments posteriors.
Podeu consultar l’article en aquest enllaç.