El Servei d’Oncologia participa en un estudi multicèntric sobre el tractament hormonal del càncer de pròstata que publica la prestigiosa revista ‘Cancers’
04/11/2022
El Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia ha participat en un estudi multicèntric retrospectiu per avaluar l’eficàcia del tractament hormonal en combinació amb quimioteràpia en casos de càncer de pròstata metastàtic. Els resultats s’han publicat a Cancers, revista internacional de primer quartil, sota el títol "Transcriptional Profile Associated with Clinical Outcomes in Metastatic Hormone-Sensitive Prostate Cancer Treated with Androgen Deprivation and Docetaxel ". Les investigadores per part d’Althaia són la Dra. Montserrat Domènech i la Dra. Mariona Figols, del Servei d’Oncologia.
El tumor de pròstata és el segon càncer en incidència i la cinquena causa de mort en homes al món. En els últims 7 anys, la combinació de teràpia de deprivació androgènica (TDA) amb docetaxel (quimioteràpia) i/o nous inhibidors del receptor androgènic s’ha convertit en un nou estàndard en pacients amb càncer de pròstata metastàtic de debut o en recaiguda sense tractament hormonal previ, millorant-ne la supervivència. Tot i així hi ha una evolució clínica heterogènia, que s’ha associat a diferències en el perfil gènic.
En aquest estudi multicèntric retrospectiu de biomarcadors s’ha investigat si el perfil genòmic de pacients amb càncer de pròstata metastàtic, de debut o en recaiguda sense tractament hormonal previ, tractats amb TDA i quimioteràpia predia l’evolució clínica i es correlacionava amb informació pronòstica. Per analitzar-ho, es va crear un panell de 184 gens que es va testar en un mostra de tumor de 133 pacients.
Es va detectar que els tumors que expressaven gens relacionats amb els andrògens i estrògens oferien un millor pronòstic. Pel contrari, els tumors que no expressaven aquests gens tenien pitjor supervivència.
Podeu consultar l’article en aquest enllaç.