Althaia

Notícies
El servei d’Urgències participa en un estudi multicèntric sobre la fibril·lació auricular que publica una revista d’impacte

El servei d’Urgències participa en un estudi multicèntric sobre la fibril·lació auricular que publica una revista d’impacte

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista d’impacte Revista Family Practice

15/11/2021

El servei d’Urgències de la Fundació Althaia ha participat en un estudi multicèntric per avaluar la utilitat d’un programa de diagnòstic precoç de fibril·lació auricular (FA) en persones de risc en centres d’atenció primària. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista d’impacte Revista Family Practice sota el títol A programme for early diagnosis of atrial fibrillation: a multi-centre study in primary care. El Dr. Javier D. Cabrera, adjunt al servei d’Urgències, és el primer autor de la publicació.

Es tracta d’un estudi intervencionista controlat, multicèntric i obert, en què es van incloure persones amb un o més factors de risc de FA però sense FA coneguda. Es van assignar als grups d'intervenció i control en una proporció d'1:2. Els participants del grup d'intervenció van tenir tres visites clíniques i educatives (0, 6 i 12 mesos). Al subgrup d'intervenció A, es va realitzar un electrocardiograma (ECG) a cada visita i al subgrup B, només si es va detectar arítmia en l'auscultació. Després de 2 anys, es van revisar els registres mèdics de tots els participants. Els participants diagnosticats amb FA van ser seguits durant dos anys més.

Del total de 2231 participants inscrits, 1503 (67,36%) es van assignar al grup de control i 728 (32,63%) als grups d'intervenció (355 al subgrup A, 373 subgrup B). Els grups van mostrar característiques clíniques semblants. Es va diagnosticar FA de nova aparició en 38 pacients. La detecció primerenca al subgrup B va ser similar al subgrup A i superior al grup de control (3,2% davant l'1,2%, hazard ratio 3,149, IC 95% 1,503-6,597, p = 0,002). Els pacients amb FA als subgrups A i B van tenir complicacions a llarg termini similars i una tendència a tenir menys complicacions que els pacients amb FA al grup de control.

La conclusió és que un programa d’intervenció que consta d’educació sanitària, auscultació sistemàtica i ECG oportunista realitzada a l’atenció primària és un mètode útil per al diagnòstic precoç de la FA.

Consulteu aquí l'article.