Althaia

Notícies
Els consellers de Salut de Catalunya i les Balears inauguraran el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

Els consellers de Salut de Catalunya i les Balears inauguraran el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

El Congrés, que tindrà lloc aquest divendres i dissabte, se celebra per primera vegada a Manresa i comptarà amb ponents de primer nivell. L’organització és a càrrec de la Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia

19/10/2017

Unes 400 persones entre acadèmics, científics, professionals i estudiants de diferents àmbits es trobaran a Manresa durant dos dies per posar a debat la situació actual de les polítiques de salut i la llengua als territoris de parla catalana. Serà en el marc del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que s’inicia aquest divendres, 20 d’octubre, i s’allargarà fins l’endemà dissabte. L’acte inaugural comptarà amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, i la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez, entre d’altres personalitats.

Aquesta és la primera vegada que Manresa acull el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada l’any 1913 a Barcelona i que en la seva vintena edició pren especial relleu perquè la defensa de la llengua catalana i dels sistemes de salut d’aquests territoris continua essent un repte i una necessitat vigent.

Més d’un centenar de ponents
La Fundació Alsina Bofill de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Althaia, entitats organitzadores del Congrés, han preparat un programa d’alt nivell amb la participació de més d’un centenar de ponents de reconeguda trajectòria professional dels àmbits de les ciències de la vida i de la salut. Destaca la presència de Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes Sanitaris de l’OMS; Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic, i Pere Joan Cardona, investigador biomèdic. Altres noms de relleu que prendran part en l’esdeveniment són Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3, entre molts d’altres.

El Congrés, coopresidit pel Dr. Lluís Guerrero i Sala i el Dr. Miquel Vilardell i Tarrés, posarà a debat quatre grans blocs temàtics:
· Orígens i finalitats socials dels models sanitaris dels territoris de parla catalana.
· L’atenció primària que volem.
· Medi ambient, globalització i salut.
· Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: més de cent anys.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Acte inaugural
La inauguració tindrà lloc aquest divendres, 20 d’octubre, a 2/4 de 12 del migdia al Teatre Kursaal de Manresa. Intervindran l’alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent; el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín; la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; el president de la Fundació Alsina i Bofill, Ricard Guerrero, i el copresident del Congrés, Lluís Guerrero.

Activitats culturals paral·leles al Congrés
A més del vessant acadèmic, el Congrés inclou una part cultural. El divendres dia 20 d’octubre, a 2/4 de 9 del vespre, la Polifònica de Puig-reig oferirà un concert al Teatre Kursaal que estarà obert al públic. La recaptació es destinarà al futur Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia.

El Congrés també proposa una marató per enriquir la Viquipèdia de continguts sanitaris de la Catalunya Central. És l’anomenada Viquimarató, una iniciativa impulsada per l’Amical Wikimedia, el Comitè Organitzador del Congrés i la Biblioteca del Casino de Manresa.