Althaia

Notícies
En 10 anys, l’equip especialitzat d’Althaia s’ha activat prop de 2.000 vegades per minimitzar els efectes greus de l’ictus

En 10 anys, l’equip especialitzat d’Althaia s’ha activat prop de 2.000 vegades per minimitzar els efectes greus de l’ictus

El mes de març del 2006 va entrar en servei a la Fundació Althaia l’anomenat Codi Ictus, amb una unitat específica. La commemoració del Dia Mundial de l’Ictus fomenta la sensibilització social d’una malaltia que requereix actuar molt ràpidament davant dels primers símptomes

27/10/2016

La Fundació Althaia s’ha sumat a la commemoració del Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra aquesta setmana. Durant tot el matí d’aquest dimarts, hi va haver un punt informatiu al vestíbul de consultes externes de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’objectiu va ser sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia i donar informació sobre els factors de risc i les possibles accions preventives. L’activitat es va portar a terme amb la col·laboració de la Fundació Ictus.

A més, a la tarda va tenir lloc una xerrada informativa i de formació dirigida especialment als pacients que han patit un ictus i als seus familiars. Aquesta sessió, que va ser oberta a tothom, forma part d’un programa de formació sanitària que té per objectiu oferir als afectats les eines necessàries per afrontar la nova situació, conèixer la malaltia i afrontar les cures a casa, així com donar informació sobre el tractament dels factors de risc i la seva prevenció.

Actuar amb rapidesa

Un ictus és una malaltia ocasionada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Pot ser un ictus isquèmic (infart) o hemorràgic. Es manifesta per:

  • L’afectació sobtada de la visió en un o tots dos ulls.
  • La pèrdua sobtada de la força a un braç, una cama o ambdós.
  • L’aparició sobtada de problemes per parlar i/o entendre el que ens diuen.
  • L’aparició sobtada de desequilibri o inestabilitat.
  • L’aparició sobtada de mal de cap.

És molt important que davant de qualsevol d’aquests símptomes el malalt o familiar truqui directament al 061 o es dirigeixi directament a Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu, perquè ràpidament es pugui activar el Codi Ictus i pugui rebre el tractament d’immediat. Sant Joan de Déu és l’hospital de referència per als pacients d’ictus del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya.

Si s’actua amb rapidesa, durant les quatre primeres hores i mitja es pot administrar un tractament que permet desfer els coàguls cerebrals. S’ha demostrat que així es disminueix la mortalitat, la incapacitat i la possibilitat de desenvolupar, posteriorment, una demència vascular.

Deu anys del Codi Ictus

Un equip de neuròlegs, intensivistes, infermeres, metges d’Urgències i altres professionals de la Fundació Althaia s’han mobilitzat de forma coordinada 1.975 vegades des de que es va posar en marxa el Codi Ictus el dia 1 de març del 2006 amb l’objectiu de salvar la vida o minimitzar les seqüeles d’aquelles persones que han tingut un accident vascular cerebral. El Codi Ictus, que és una actuació urgent i sincronitzada, s’aplica als pacients que pateixen un ictus, tenen bona qualitat de vida i no fa més de 8 hores que han començat a notar els símptomes.

La Unitat d’Ictus d’Althaia és una unitat específica que aborda de forma integral i multidisciplinar les malalties vasculars cerebrals. Està formada per un equip que atén el malalt de forma transversal: especialistes en neurologia, medicina intensiva, rehabilitadors i equip d’infermeria. A més, també intervenen en el tractament d’aquests pacients el Servei d’Urgències, l’equip de Cirurgia Vascular, Diagnòstic per la Imatge i les treballadores socials.

Quan s’activa un Codi Ictus s’engega un sistema protocol·litzat que té com a objectiu primordial disminuir el temps fins a l’atenció especialitzada i el tractament farmacològic específic. Tant si s’ha pogut administrar com no el tractament, el malalt ingressa a la Unitat Ictus on se li fa un control estricte que permet preveure possibles complicacions i aconseguir una millor recuperació. A més, des d’aquesta Unitat es comença precoçment la rehabilitació.

De mitjana, la Fundació Althaia atén 450 casos d’ictus a l’any.

El nombre de Codis Ictus activats, per anys, són:

 

Any        Nombre de Codis Ictus
2006 35
2007 127
2008 92
2009 77
2010 136
2011 147
2012 237
2013 259
2014 277
2015 325

2016
(fins a 24 octubre)

263

TOTAL

1.975
   

El tractament que es pot administrar durant les quatre primeres hores i mitja per desfer els coàguls cerebrals en casos d’ictus isquèmics s’anomena trombòlisis. En aquests deu anys, s’ha pogut administrar a 248 pacients. Altres pacients (43) han estat traslladats a l’Hospital Clínic per rebre un tractament que desfà el trombus mitjançant un cateterisme.

Com prevenir l’ictus

Tot i l’efectivitat dels tractaments de què es disposa actualment per determinats tipus d’ictus, el millor abordatge terapèutic de l’ictus segueix essent la prevenció. Alguns factors de risc són:

  • Alcoholisme
  • Colesterol
  • Diabetis
  • Hipertensió
  • Obesitat
  • Sedentarisme
  • Tabaquisme