Althaia

Notícies
En marxa la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata a les ABS d’Althaia en el marc d’un projecte de recerca europeu

En marxa la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata a les ABS d’Althaia en el marc d’un projecte de recerca europeu

La prova pilot s’adreça a més de 5.000 veïns de Manresa i de Sant Salvador de Guardiola d’entre 50 i 69 anys que tenen de referència l’ABS Barri Antic i l’ABS Les Bases, que reben una carta amb les indicacions per a participar-hi. La Fundació Althaia és l’única entitat catalana inclosa en la investigació, que compta amb 25 institucions de 12 països

04/09/2024

Aquest dimarts, 3 de setembre, s’han realitzat les anàlisis de sang als primers participants a la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata que ha iniciat la Fundació Althaia en el marc del projecte de recerca europeu PRAISE-U –PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union–. Durant un any, es convidarà a participar-hi més de 5.000 veïns de Manresa i Sant Salvador de Guardiola d’entre 50 i 69 anys, que rebran una carta amb les indicacions per prendre part en una iniciativa pionera per a poder detectar de forma precoç el càncer de pròstata, el més freqüent en homes. Althaia és l’única entitat catalana inclosa en la investigació, que compta amb la participació de 25 institucions de 12 països. La missió d’aquest ambiciós projecte és estudiar la viabilitat d’un programa de cribratge del càncer de pròstata a la Unió Europea que permeti reduir la mortalitat causada per aquest tipus de tumor i, a la vegada, evitar el sobrediagnòstic i el sobretractament.

La prova pilot s’adreça als homes d’entre 50 i 69 anys que tenen de referència les àrees bàsiques de salut que gestiona la Fundació Althaia, i que són l’ABS Barri Antic i l’ABS Les Bases de Manresa. L’enviament de cartes per a convidar la població diana va començar aquest passat agost i s’anirà fent de forma progressiva fins al setembre del 2025.

Participar-hi pot portar a la detecció d’un càncer en etapes molt precoces, quan encara no hi ha símptomes manifestos, i facilitar que la persona tingui més opcions de tractament. Com que és una prova pilot de cribratge en el marc d’un projecte de recerca, també contribuirà a generar més coneixements i evidència científica sobre el càncer de pròstata a nivell internacional.

Com funciona la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata
El procediment per participar en la prova pilot de cribratge de càncer de pròstata és molt senzill. La carta que reben els candidats inclou tota la informació respecte a la prova pilot i l’enllaç a un vídeo on s’explica el projecte, a més de la data i l’hora proposada per fer-se l’anàlisi de sang al seu CAP de referència. La circular indica també un número de telèfon pels casos en què s’hagi de canviar la cita.

La mostra que s’extregui s’analitzarà al laboratori de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa –que gestiona la Fundació Althaia– per mesurar la quantitat que hi ha a la sang d’una proteïna que produeixen les cèl·lules de la pròstata, tant benignes com malignes, i que s’anomena antigen prostàtic específic o PSA.

En cas que els resultats d’aquesta prova sortissin alterats, es faria una avaluació de risc, que inclouria una ecografia i l’anàlisi de l’historial clínic, així com dels possibles antecedents. Si els resultats així ho determinessin, el següent pas seria una ressonància magnètica i, finalment, en cas de risc elevat, una biòpsia.

Per contribuir a avaluar l’impacte del cribratge en el benestar dels participants, es demanarà que s’emplenin uns qüestionaris en diversos moments del procés.

Participen en el projecte professionals dels serveis d’Atenció Primària, Diagnòstic per la Imatge, Urologia, Anàlisis Clíniques, Anatomia Patològica i Oncologia, a més de l’Oficina Tècnica de Cribratge i la Unitat de Recerca d’Althaia.

Sobre el projecte
El projecte PRAISE-U, que està liderat per la Societat Europea d’Urologia, treballa per generar nou coneixement que permeti definir protocols i guies comuns, impulsar la implantació de programes de cribratge adaptats a cada estat de la Unió Europea i personalitzats a cada usuari que siguin eficients. Tot això, per tal d’aconseguir una detecció i un diagnòstic precoç del càncer de pròstata que permetria reduir la mortalitat per aquesta malaltia i millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

Fa uns mesos, una delegació de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va visitar Althaia, l’única entitat catalana inclosa en la investigació, per avançar en el disseny i l’organització de la prova pilot que ara s’inicia i validar-ne la idoneïtat.

A nivell estatal, també participa en el projecte la conselleria de Sanitat de Galícia i entre els partners europeus hi ha institucions de Dinamarca, Holanda, Suècia, Irlanda, Bèlgica Polònia i Lituània.

El de pròstata és el càncer més freqüent en homes a Europa, amb conseqüències importants per als sistemes d’atenció sanitària. Cada any, aproximadament 450.000 europeus són diagnosticats de càncer de pròstata. Un diagnòstic amb retard pot provocar índexs més elevats de la malaltia amb metàstasis, etapa que s’associa a una major mortalitat i a un impacte negatiu en la qualitat de vida dels homes que la pateixen. S’ha demostrat que un cribratge sistemàtic, en etapes inicials, permet una detecció precoç i, d’aquesta manera, reduir els efectes negatius i la mortalitat per càncer de pròstata.