Es presenta a la Plana de l’Om de Manresa el llibre solidari que han escrit un grup de psicòlogues d’Althaia i els millors cuiners de Catalunya
05/04/2024
L’Auditori – Espai Plana de l’Om de Manresa serà, dimecres 10 d’abril a les 7 de la tarda, l’escenari de la presentació de Cuinant les nostres emocions a foc lent, el llibre solidari que acaben de publicar un grup de psicòlogues de la Fundació Althaia amb la col·laboració dels millors cuiners de Catalunya. L’acte comptarà amb la participació de les psicòlogues autores del llibre i també d’una representació dels cuiners que han pres part en la iniciativa.
La presentació, oberta a tota la ciutadania, s’iniciarà amb una taula rodona per donar conèixer algunes de les interioritats del projecte. Hi participaran Antònia Raich i Yolanda Martínez, psicòlogues autores del llibre, que conversaran amb tres dels cuiners que han pres part en el projecte. Per una banda, Benvingut Aligué, cuiner jubilat i actual president del Rotary Club de Manresa-Bages, que ha estat una de les ànimes del llibre. Per l’altra, Ivan Margalef, xef executiu del restaurant l’O de Sant Benet de Bages, guardonat amb una estrella Michelin, i Jordi Llobet, cuiner que actualment dirigeix l’Espai gastronòmic Jordi Llobet.
En una segona part, les sis psicòlogues autores del llibre –M. Cruz Crespo, M. Jesús Creus, Dominica Díez, Yolanda Martínez, Antònia Raich i Rosa Tejedor– llegiran fragments de la publicació i parlaran sobre diferents emocions, com per exemple la gratitud, la ira, la por, la vergonya i la tristesa. Serà un tastet del llibre en forma de menú. D’aquesta manera, la presentació seguirà l’estructura de la publicació, que inclou uns entrants, uns plats principals i unes postres, a més d’un apartat anomenat Aperitiu i un altre que s’ha batejat amb el nom de Per acompanyar.
En l’acte intervindrà també Àurea Autet, directora de Salut Mental de la Fundació Althaia, que parlarà sobre el nou projecte de mecenatge de la institució que té per objectiu aconseguir fons per a la recerca i millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental. En aquest sentit, els beneficis que es generin amb la venda del llibre es destinaran a aquest nou projecte.
Cuinant les nostres emocions a foc lent compta amb la participació dels xefs més reputats de Catalunya. Es tracta de 29 cuiners, la majoria dels quals reconeguts amb estrella Michelin. En concret: Albert Adrià, Ferran Adrià, Benvingut Aligué, Arnau Bosch, Rubén Campos, Mateu Casañas, Joel Castanyé, Oriol Castro, Jordi Cruz, Jaume Font, Carles Gaig, Marc Gascons, Nandu Jubany, Adrià Juncà, Jordi Llobet, Ivan Margalef, Ada Parellada, Xavier Pellicer, Paco Pérez, Fina Puigdevall, Joan Roca, Jordi Roca, Josep Roca, Oriol Rovira, Carme Ruscalleda, Javier Torres, Sergio Torres, Jordi Vilà i Eduard Xatruch.
El llibre es pot trobar a Llibres Parcir de Manresa, que ha editat el llibre, així com al quiosc de l’Hospital Sant Joan de Déu i al taulell d’admissions del CSAM d’Althaia. També a altres llibreries d’arreu de Catalunya.
Millorar l’atenció de l’àrea de Salut Mental
El nou projecte de mecenatge d’Althaia té per objectiu aconseguir recursos per poder investigar i, alhora, humanitzar l’atenció i posar en marxa nous programes de suport que facilitin la recuperació del projecte de vida a persones amb problemes de salut mental i evitar així que tinguin possibles recaigudes.
En la societat actual, l’increment de malalties en salut mental posa de manifest la necessitat de canviar l’enfocament del seu abordatge. Cal evitar la visió exclusivament farmacològica i avançar cap a una metodologia que incorpori intervencions més holístiques i que posin la persona al centre. Això implica una transformació dels espais, passant de l’enfocament clínic tradicional a entorns més amables, acollidors i comunitaris que permetin una atenció més humanitzada.
També és important que les persones amb problemes de salut mental puguin accedir a programes de suport de diferents àmbits, com l’artístic, esportiu o d’oci, així com a aquells que puguin fomentar la seva autonomia. Aquestes activitats no només proporcionen suport terapèutic sinó que les ajuden a connectar amb la seva comunitat i a recuperar un propòsit personal i un sentiment de pertinença.
És per aquest motiu que el nou projecte de mecenatge es planteja des d’un enfocament integral per tal que, a més dels tractaments clínics actuals, es puguin oferir activitats que fomentin la connexió social, ja que aquestes poden ser clau per restablir la salut mental, guiar les persones cap a la recuperació del seu projecte de vida i prevenir possibles recaigudes.
A més, la recerca ha de permetre augmentar el coneixement i l’evidència científica sobre quines d’aquestes intervencions són eficaces tant en la prevenció com en el tractament i la rehabilitació.