L’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa aconsegueix la certificació ISO 14001:2015 de sistemes de gestió ambiental
24/10/2024
L’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa ha aconseguit la certificació ISO 14001:2015, que acredita el sistema de la gestió mediambiental implantada al centre. Amb l’obtenció d’aquesta certificació, després de superar les corresponents auditories, la Fundació Althaia es referma com una institució compromesa amb la protecció del medi ambient i la consecució d’un entorn saludable per a les persones. Per a l’assoliment d’aquesta certificació ha estat cabdal la conscienciació i implicació dels professionals de la institució, que han contribuït al desenvolupament i implantació dels compromisos del sistema de gestió ambiental.
Per aconseguir reduir l’impacte ambiental de l’activitat, i d’acord al Pla Estratègic de la institució, que en un dels seus eixos contempla el reforç del model de responsabilitat social corporativa i de desenvolupament sostenible, Althaia treballa en diferents línies. Són la gestió dels residus, la reducció del consum energètic, la introducció d’energies renovables, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible, l’optimització de recursos i de processos, així com evitar el malbaratament i sobreús innecessari dels recursos. A la vegada, es fomenta el treball en xarxa, la promoció de la salut i la conscienciació d’usuaris i professionals sobre la importància de fer un ús racional dels recursos.
Entre els punts forts de l’auditoria externa, que ha realitzat una empresa especialitzada, hi ha l’aposta per la innovació contínua en la implantació de sistemes que facilitin la reutilització i el reciclatge dels productes i, d’aquesta manera, aconseguir reduir els residus. La implementació d’un sistema per a la recollida selectiva de plàstic a hospitalització, les neveres portàtils que el Servei de Farmàcia lliura als pacients que recullen medicació hospitalària de dispensació ambulatòria que necessita refrigeració i la digitalització de processos per evitar l’ús del paper són alguns exemples d’accions per reduir la generació de residus.
També s’ha valorat especialment el projecte Althaia Sostenible, que aglutina les accions que porta a terme la institució a favor del medi ambient. La iniciativa va néixer el 2011 i amb els anys ha anat evolucionat i creixent, sempre en sintonia amb el pla estratègic de l’organització. El desenvolupament d’Althaia Sostenible ha permès que la gestió ambiental formi part de la cultura organitzativa de la institució. En el marc d’aquest projecte, la institució realitza diferents accions de comunicació, tant de caire intern com extern, amb l’objectiu de sensibilitzar professionals i usuaris de la importància de fer un ús racional dels recursos, buscant així ser promotor d’un model de sostenibilitat en la nostra societat.
Cal tenir en compte que els hospitals són equipaments amb un elevat impacte ambiental pel tipus d’activitat que porten a terme i, a la vegada, tenen la responsabilitat com a agents de salut de promoure el consum responsable i de fer difusió dels riscos que té per a la salut el canvi climàtic i les seves conseqüències. És per això que Althaia treballa per ser model i crear consciència en la població sobre la necessitat d’adoptar canvis en els models de consum.
Fruit de les accions implementades i de les campanyes de conscienciació, l’any 2023 el consum d’aigua als centres de la Fundació Althaia va ser un 4% inferior respecte a l’any anterior. En concret, es van deixar de consumir 3.792.000 de litres d’aigua, equivalent a la capacitat de dues piscines olímpiques. Durant el mateix període, el consum de gas natural va disminuir un 2% i, el d’electricitat, un 1,3%. A més, destaca l’increment del 36% de la recollida selectiva de plàstic l’any 2023 respecte el 2019 arran de les diferents mesures implementades. Cal tenir en compte que aquestes dades són en un context d’augment d’activitat assistencial dels centres d’Althaia.
Althaia, en una publicació internacional sobre bones pràctiques en salut sostenible
En el marc d’aquest treball a favor de la sostenibilitat, Fundació Althaia ha participat en un projecte europeu, anomenat Erasmus+ DesHealth, que té per objectiu promoure bones pràctiques a nivell de sostenibilitat en l’àmbit sanitari. Després de compartir projectes, experiències i bones pràctiques, la institució ha estat inclosa en una publicació internacional de bones pràctiques en salut sostenible juntament amb altres centres europeus.
Aquesta publicació recull casos d'èxit de solucions d’entitats de tota Europa que aborden diverses àrees, com la gestió de residus, la sensibilització sostenible, els productes químics alternatius i el disseny de productes sostenibles. D’Althaia, es destaca la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Hospital Sant Joan de Déu, el Centre de Salut Mental (CSAM) i la Clínica Sant Josep. Les tres instal·lacions generen energia elèctrica d’origen cent per cent renovable que s’utilitza per a l’autoconsum, que a més de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle contribueix a disminuir la dependència energètica. En el decurs del 2023, entre les tres instal·lacions es van generar més de 360.000 kWh d’energia, equivalent al consum elèctric de tres mesos de la Clínica Sant Josep.
El fet que Althaia hagi estat seleccionada per formar part d’aquesta publicació és un reconeixement a la política mediambiental que porta a terme la institució.