L’Hospital Sant Joan de Déu ja gestiona les baixes dels pacients ingressats
20/01/2023
L’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa ha iniciat aquesta setmana la gestió de les incapacitats temporals (IT) per ingrés hospitalari amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’aquest tràmit, que fins ara s’efectuava a les consultes d’atenció primària. D’aquesta manera, els pacients que ingressin de forma programada o urgent rebran la baixa de forma automàtica al mateix centre i els seus familiars s’estalviaran desplaçar-se al CAP per fer el tràmit.
La mesura, que han desplegat de forma simultània els quatre hospitals de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, beneficia la població en edat laboral -pacients ingressats amb CIP que estiguin treballant en l’actualitat o cobrant subsidi d’atur- i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar.
El model s’aplica inicialment als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT ja s’inicia a l’hospital al prescriure-la d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop es produeix l’ingrés, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar la baixa i es genera automàticament el comunicat de confirmació si la persona atesa continua ingressada 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, amb una validesa màxima de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es podran descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació, a partir d’aquests 14 dies, s’han de gestionar a l’atenció primària.
A Catalunya, la gestió de les IT des dels hospitals va arrencar en forma de pla pilot a principis de febrer a l’Hospital Parc Taulí i als centres d’atenció primària de la zona, i paulatinament s’ha anat desplegant a la resta de regions de tot el territori català. En el conjunt de Catalunya es preveu estalviar entre 180.000 i 324.000 visites anuals a l’atenció primària.