El Servei de Digestologia d’Althaia participa en un treball premiat per la Fundación de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva
16/12/2021
La Fundación de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva (SEED) ha guardonat l’estudi Prevalencia de lesiones perdidas en pacientes con preparación intestinal inadecuada mediante la repetición temprana de una colonoscopia. Es tracta d’un treball multicèntric que va comptar amb la participació del Servei de Digestologia de la Fundació Althaia i que va liderar el Dr. Marco Antonio Álvarez, actual cap del Servei, en l’etapa prèvia a la incorporació a la nostra institució.
L’estudi, en el qual van participar 11 centres de l’Estat espanyol, analitza el percentatge de lesions no detectades durant les colonoscòpies per una inadequada preparació, així com la seva gravetat. L’investigador principal d’Althaia va a ser el Dr. Ignasi Puig, coordinador del Grup de recerca d’Althaia Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery research group (GOES), del qual també forma part el Dr. Álvarez. També hi va participar com a investigadora la infermera Cristina Lao, que en aquell moment formava part de l’equip d’endoscòpies.
L’estudi ha obtingut el premi al millor treball de recerca clínica en endoscòpia. El veredicte es va donar a conèixer el 26 de novembre durant el Congrés de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva celebrat a Màlaga.
La importància de la preparació intestinal
En la recerca s’han analitzat els casos de 413 pacients amb una neteja intestinal no adequada als quals es va repetir la colonoscòpia molt aviat per detectar si aquest fet tenia influència en la detecció o no durant la colonoscòpia de lesions al còlon.
Actualment les guies clíniques recomanen repetir la colonoscòpia quan la neteja no arriba a un nivell suficient en un termini màxim d’un any. Cal tenir en compte que si no es fa un reforç d'educació sanitària entre el 20 i el 30% dels pacients no assoleixen aquesta neteja intestinal adequada.
Els resultats indiquen que la preparació intestinal insuficient s’associa a una manca de detecció de lesions avançades, 11% d’adenomes avançats i fins i tot un 1% de càncer de colon. A més, l’estudi demostra que hi ha dos nivells de preparació intestinal insuficient. Per una banda, la preparació molt dolenta, en què no es detecten els adenomes avançats i el càncer. En aquests casos la recomanació és repetir la colonoscòpia com més aviat millor. L’altre nivell és la preparació insuficient (dolenta, però no molt dolenta) en la qual no es detecten totes les lesions a la colonoscòpia, però no són lesions avançades. En aquest cas, permetria mantenir la recomanació actual de repetir la colonoscòpia en el termini màxim de un any.
Les conclusions de l’estudi són importants perquè canvien l’evidència de les recomanacions actuals. En aquest sentit, les professionals d’infermeria de preoperatori estan desplegant un programa de suport per contactar amb els pacients abans de la colonoscòpia i reforçar la importància de la preparació intestinal i resoldre els dubtes durant la preparació per al procediment.