Institucions sanitàries de la Catalunya Central organitzen conjuntament la primera jornada sobre malalties infeccioses
23/05/2017
Prop de 200 professionals s’han inscrit a la I Jornada d’Actualització en Malalties Infeccioses, que se celebrarà aquest dijous, 25 de maig, a la sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Serà un fòrum de reflexió i debat professional sobre diferents aspectes vinculats a les malalties infeccioses i als bacteris resistents, problemàtiques que van en augment no només a casa nostra sinó arreu del món. La iniciativa és fruit del treball conjunt de diverses entitats sanitàries del territori.
En concret, l’organització de l’esdeveniment és a càrrec de l’Institut Català de la Salut (ICS), la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM), la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Althaia i L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears amb el suport del Col·legi de Metges de Barcelona i del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
En aquesta jornada es debatran de manera transversal aspectes rellevants de les malalties infeccioses, com els gèrmens multiresistents als antibiòtics, el maneig de pacients afectats per aquests bacteris, la infecció urinària en pacients d’edat avançada, el codi sèpsia, la detecció precoç del VIH i les perspectives de futur en relació a la microbiota intestinal.
Podeu consultar el programa complet en aquest enllaç.
Per a un ús prudent dels antibiòtics
Les resistències antimicrobianes són un problema important de salut pública mundial que va en augment constant. Un dels motius pels quals els bacteris adquireixen resistències és l’ús excessiu i inadequat dels antibiòtics.
Actualment, el problema ha adquirit tal magnitud que la mateixa OMS ha establert la lluita contra la resistència antimicrobiana com un dels principals reptes per a la Seguretat del Pacient. Per això és de vital importància fer un ús adequat i responsable dels antibiòtics i seguir sempre les pautes dels professionals. Les principals recomanacions a tenir en compte són:
• Complir les instruccions respecte a la dosi, horari i dies de tractament antibiòtic. Encara que us trobeu millor, no abandoneu el tractament antibiòtic
• Cada tractament antibiòtic serveix per a una patologia diferent. El que va ser eficaç en una ocasió, podria no ser-ho en una altra
• Els antibiòtics han de ser receptats per un metge i dispensats a la farmàcia. Si preneu antibiòtics quan no toca, no us faran efecte quan els necessiteu