Althaia

Notícies
Investigadors d’Osona i el Bages s’uneixen per millorar l’atenció i el tractament dels pacients crònics

Investigadors d’Osona i el Bages s’uneixen per millorar l’atenció i el tractament dels pacients crònics

El Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG) reuneix a 57 investigadors de les principals institucions sanitàries del territori. La iniciativa ha estat reconeguda com a Grup de Recerca Emergent i ha obtingut el primer finançament per part de la Generalitat de Catalunya

01/10/2018

La cronicitat és un dels reptes més grans i complexos que ha d’afrontar la nostra societat i, en particular, el nostre sistema de salut. L’envelliment de la població ha augmentat la prevalença dels problemes de salut crònics: cada vegada hi ha més persones grans, amb més malalties en diferents estadis de gravetat i durant més temps. Com podem garantir el benestar i qualitat de vida d’aquestes persones?

Davant d’aquesta situació, les principals institucions sanitàries i acadèmiques del Bages i Osona han unit esforços per crear el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG): un equip interinstitucional format per 57 professionals –40 membres i 17 col·laboradors– de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), l’EAP Vic Sud, l’EAP Centelles i l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació d’Osona per la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES), que n’assumeix la coordinació.

Reconeixement de la Generalitat
Aquest mes de setembre, el C3RG ha estat reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca com a Grup de Recerca Emergent. Amb aquest reconeixement, que s’atorga a equips d’investigació amb una trajectòria breu de treball conjunt però amb un important potencial, el C3RG s’incorpora al mapa oficial de grups de recerca de Catalunya. Una condició que li permetrà beneficiar-se d’una àmplia difusió de la seva tasca investigadora i accedir a convocatòries per optar a finançament públic. De fet, juntament amb aquest primer reconeixement, el grup ha rebut una primera ajuda econòmica.

Equip multidisciplinari
Liderat pel Dr. Jordi Amblàs, geriatre de l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, el C3RG compta amb un equip multidisciplinari que reuneix a professionals de la medicina, la infermeria, el treball social, la farmàcia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la metodologia, l’estadística o l’economia.

La finalitat del grup és estudiar la cronicitat des de la doble vessant individual i col·lectiva d’aquest fenomen. Per això, promou una recerca que situï la persona al centre de l’atenció, promogui la prevenció i tingui en compte l’opinió del pacient, i que alhora permeti desenvolupar solucions útils per a la col·lectivitat a través de nous models organitzatius i territorials.

4 línies de recerca
L’activitat investigadora del grup entronca amb les iniciatives, accions i recerca a l’entorn de la cronicitat que ja fa temps que es duen a terme a Osona i al Bages i se centra en els aspectes assistencials de la cronicitat amb la voluntat d’obtenir resultats fàcilment aplicables al seu tractament.

A partir de l’experiència de recerca prèvia dels membres del grup –en els darrers tres anys han publicat una trentena d’articles i desenvolupat 6 tesis doctorals– s’han identificat quatre línies de recerca prioritàries:

  • Fragilitat inicial i prevenció de la discapacitat
  • Complexitat, fragilitat i cronicitat avançades
  • Prescripció centrada en la persona
  • Models territorials d’atenció a la cronicitat/complexitat

Les quatre línies de recerca funcionen de manera autònoma dins el C3RG i s’estan tractant conjuntament amb altres grups de recerca europeus per tal de compartir i internacionalitzar el coneixement. El grup de recerca està dirigint en l’actualitat 4 tesis doctorals, té 6 projectes de recerca en curs i 3 articles in press (acceptats per revistes científiques però pendents de data de publicació), a més de 3 articles ja publicats durant aquest 2018.