Althaia

Notícies
La Càtedra de Salut Mental d’Althaia i de la UVic-UCC signa un conveni amb la Yale University

La Càtedra de Salut Mental d’Althaia i de la UVic-UCC signa un conveni amb la Yale University

Arran d'aquest conveni, es posaran en marxa diverses iniciatives entre ambdues institucions

09/06/2020

La Càtedra de Salut Mental de la Fundació Althaia i de la UVic-UCC s’internacionalitza. Recentment ha signat un conveni de col·laboració amb el departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la Yale University de Connecticut, una universitat nord-americana que és referent internacional en l’àmbit de la salut mental, sobretot en el camp de la promoció del recovery com a tècnica d'atenció de pacients afectats per trastorns mentals i addiccions. Alhora, la Càtedra també ha entrat a formar part de la xarxa International Recovery and Citizenship Collaborative (IRCC).

Fruit del conveni es posaran en marxa diverses iniciatives, com la promoció de relacions acadèmiques, científiques i professionals entre ambdues institucions, l’intercanvi de coneixement i la promoció del debats acadèmics i científics. També està previst que investigadors de la Càtedra de Salut Mental i del Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de Yale desenvolupin projectes d'investigació conjunts i comparteixin tasques de docència i transferència de coneixement a nivell de grau, màster i doctorat. També es contempla l’intercanvi d'estudiants, acadèmics i professionals entre les institucions i la recerca de fonts de finançament compartides.

Recerca conjunta en recovery i projectes 'peer to peer'
Aquest conveni suposa un important pas endavant tant per a la Fundació Althaia com per a la UVic-UCC en matèria de salut mental perquè suposa entrar en un procés d’internacionalització i treballar en projectes pioners sobretot pel que fa a la tècnica peer to peer en el marc de la recuperació.

En aquest sentit, el peer to peer o pràctica d'iguals consisteix a desenvolupar una estratègia d’agents de suport entre iguals en el procés de recuperació de pacients amb malalties mentals. Més en concret, persones que han patit prèviament problemes de salut mental s’integren en equips professionals o en projectes que atenen pacients amb els mateixos problemes, per tal que els facin acompanyament i actuïn com a referents. Aquest àmbit de recerca és comú entre les dues parts signants del conveni. Precisament l’any passat Althaia, la UVic-UCC i Osonament van dissenyar i portar a terme conjuntament un projecte pioner anomenat Peer to peer per tal de fomentar la inserció sociolaboral de persones amb trastorns mentals i/o addiccions.​