Althaia

Notícies
La Dra. Laura Boswell Espina, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

La Dra. Laura Boswell Espina, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

La investigació és sobre nous biomarcadors de risc cardiometabòlic

24/01/2025

La Dra. Laura Boswell Espina, adjunta al servei d’Endocrinologia i Nutrició de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral, titulada “Nous biomarcadors de risc cardiometabòlic: Eix hipotàlem-hipòfisi-suprarenal i aterosclerosi subclínica. De la diabetis tipus 1 a la malaltia renal crònica”. La defensa d’aquesta investigació va tenir lloc el 29 de novembre del 2024 a la Universitat de Barcelona.

Les persones amb diabetis tipus 1 i malaltia renal crònica tenen un alt risc cardiovascular i mortalitat. Malgrat les millores en l'atenció sanitària dels darrers anys, és necessari disposar de noves estratègies per millorar el pronòstic cardiovascular d'aquests pacients. Les tècniques d'imatge de detecció de l'aterosclerosi preclínica -procés que origina la majoria de les malalties cardiovasculars-, els marcadors de complicacions cròniques de la diabetis i l'estudi de les hormones de l'eix hipotàlem-hipòfisi-suprarenal estan emergint com a biomarcadors de risc cardiometabòlic.

L'objectiu de la investigació ha estat identificar biomarcadors de risc cardiometabòlic en les poblacions de molt alt risc cardiovascular. La tesi doctoral consisteix en quatre estudis que aprofundeixen en l’anàlisi d'aquests nous biomarcadors.

Per una banda, s’ha estudiat l’efectivitat de l’ecografia carotídia -que permet detectar anomalies en el gruix de la paret arterial- a l’hora d’identificar de forma precoç aquelles persones amb un alt risc de patir un esdeveniment cardioavascular. Els resultats assenyalen que la realització d'una ecografia carotídia junt amb una valoració estructurada del risc cardiovascular en pacients amb diabetis tipus 1 i elevat risc cardiovascular (incloent malaltia renal diabètica en fases inicials) es relaciona amb una milloria del risc cardiovascular d’aquests pacients a l'any. Poder identificar de forma precoç les persones amb aquest risc elevat permet una intensificació del tractament preventiu i promoure un canvi d’estils de vida.

Per altra banda, l’estudi assenyala que la tècnica de detecció de cortisol en cabell podria tenir un paper en l’avaluació de l'eix hipotàlem-hipòfisi-suprarenal en pacients amb malaltia renal crònica.

Finalment, s’han estudiat pacients amb diabetis tipus 1 i malaltia renal crònica terminal trasplantats de pàncrees. Es tracta d’una població molt complexa i d'alt risc cardiovascular. S’ha posat el focus en la neuropatia diabètica, una patologia que produeix dany als nervis a causa d’un nivell elevat de glucosa en la sang. En aquests casos, es conclou que la neuropatia diabètica millora després del trasplantament i que està relacionada amb la supervivència de l'empelt pancreàtic i la incidència de la malaltia cardiovascular després del transplantament. En relació als pacients trasplantats de ronyó i pàncrees, a més, es conclou que el valor de cortisol a la nit es relaciona amb la prevalença de neuropatia diabètica i el control de la pressió arterial després del transplantament.

Aquests resultats obren la porta a incloure aquests nous biomarcadors a la pràctica clínica per millorar el pronòstic cardiovascular d'aquestes persones.

Des d’aquí, la institució vol felicitar la Dra. Boswell per la feina feta i per l’esforç i dedicació que suposa compaginar l'assistència amb la recerca.