Althaia

Notícies
La Dra. Òlbia Serra Solé, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral sobre la caracterització molecular del càncer gàstric

La Dra. Òlbia Serra Solé, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral sobre la caracterització molecular del càncer gàstric

La defensa d'aquesta tesi va tenir lloc el dia 2 d'octubre al campus de Ciències de la Salut de Bellvitge

29/10/2024

La Dra. Òlbia Serra Solé, adjunta al Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral, titulada “Aplicabilidad clínica de la caracterización molecular sobre biopsias endoscópicas de cáncer gástrico”. La defensa d’aquesta investigació, que ha realitzat a la Universitat de Barcelona, va tenir lloc el 2 d’octubre al campus de Ciències de la Salut de Bellvitge.

El càncer gàstric és una malaltia amb una elevada heterogeneïtat morfològica, biològica i genètica. Actualment suposa la quarta causa de mort per càncer al món. Tot i l’aplicació d’estratègies multimodals i l’avenç a les teràpies dirigides, el seu diagnòstic continua sent en fases avançades i no s'han aconseguit grans millores en supervivència. Cap de les classificacions tradicionals, basades en les característiques histopatològiques del tumor, ha demostrat tenir utilitat en la selecció del millor tractament per al pacient.

En aquest context, els objectius de la investigació de la Dra. Serra han estat demostrar la factibilitat d’aplicar una classificació molecular per al càncer gàstric basada en l’anàlisi de les característiques moleculars del tumor en el moment de la biòpsia gàstrica endoscòpica del diagnòstic. També crear un algoritme adaptat i classificar una sèrie de tumors gàstrics a partir de l’anàlisi dels perfils d’expressió proteica o gènica. Finalment, avaluar la utilitat d’aquestes noves classificacions moleculars per informar de la biologia tumoral i seleccionar quina és la millor estratègia de tractament per als pacients.

Les conclusions de la investigació són que és possible realitzar una classificació molecular del càncer gàstric utilitzant mostres de biòpsia endoscòpica en el diagnòstic i tècniques cost-efectives disponibles en la majoria de laboratoris clínics. A partir de l'anàlisi de resultats d'un panell de biomarcadors d'expressió proteica o gènica s'han generat algoritmes de classificació que permeten definir subgrups de pacients que es beneficiaran de determinats tipus de tractaments. Finalment, aquests algoritmes milloren els resultats de les classificacions clàssiques o histopatològiques utilitzades fins l'actualitat.