La Dra. Raquel Martínez, Excel·lent per la seva tesi doctoral sobre fractures d’húmer
26/01/2024
La Dra. Raquel Martínez Torregrosa, adjunta al servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de la Fundació Althaia, ha obtingut un Excel·lent per la seva tesi doctoral, titulada Estudio prospectivo randomizado de fracturas de húmero proximal. 1 vs 3 semanas de inmovilización en fracturas de húmero proximal de tratamiento conservador. La defensa d’aquesta investigació va tenir lloc el 27 de novembre a la Universitat Autònoma de Barcelona.
En la literatura científica no hi ha consens sobre la durada que ha de tenir la immobilització en les fractures d’húmer tractades de manera conservadora. L’objectiu principal de l’estudi de la Dra. Martínez, especialista de la Unitat d’Espatlla, va ser determinar les diferències en el dolor entre els pacients amb fractures d'húmer proximal que van ser tractats de manera no quirúrgica amb una immobilització de tres setmanes respecte a aquells tractats amb una immobilització d'una setmana.
Es va dissenyar un estudi prospectiu aleatoritzat que va incloure 111 pacients per avaluar si el període d'immobilització d‘una setmana respecte a la immobilització de tres setmanes va tenir alguna influència en el dolor i els resultats funcionals. El dolor es va avaluar mitjançant una escala visual analògica (EVA) a la primera setmana després de la fractura, a les 3 setmanes, i després als 3, 6, 12 i 24 mesos de seguiment. El resultat funcional i la discapacitat funcional es van avaluar, respectivament, mitjançant la puntuació de Constant i el Simple Shoulder test, amb un seguiment a 2 anys.
Les conclusions de la investigació assenyalen que els períodes curts i llargs d‘immobilització produeixen resultats similars per a les fractures d’húmer proximal tractades de manera conservadora, independentment del patró de fractura. De l’estudi es desprèn doncs que aquests tipus de fractures es poden tractar de manera adequada durant un període curt d'immobilització d'una setmana per no comprometre la independència dels pacients durant períodes massa prolongats.
Des d’aquí, la institució vol felicitar la Dra. Martínez per la feina feta i per l’esforç i dedicació que suposa compaginar l'assistència amb la recerca.
Suport als doctorands
Recordem que Althaia facilita el desenvolupament de la tesi doctoral mitjançant un ajut en hores (200h per tot el període amb la conformitat del cap de servei i la direcció) i subvenciona la meitat de l’import de la matrícula. Per sol·licitar l’ajut, us podeu posar en contacte amb Formació o amb la unitat de Recerca i Innovació.
Per altra banda, informar-vos que des de la Unitat de Recerca i Innovació es dona el suport metodològic i estadístic per aquells professionals que ho requereixin, per al desenvolupament de la tesi doctoral, com la resta de projectes de recerca promoguts per investigadors d’Althaia.