La Fundació Althaia tracta més de 500 pacients amb hepatitis C en 5 anys
09/02/2021
La Fundació Althaia avança en el control de l’hepatitis C crònica, una malaltia que si no es tracta esdevé crònica i pot causar danys greus al fetge a curt o a llarg termini. L'any 2019 es van iniciar a la institució un total de 66 tractaments, una xifra que l’any anterior, el 2018, va ser de 76. En ambdós casos els resultats són molt positius, ja que tots els pacients que van finalitzar el tractament es van curar. En 5 anys, la institució ha tractat 540 pacients amb aquesta patologia amb nous fàrmacs antivirals que han suposat una gran millora en el tractament de la infecció. Una bona adherència a aquest tractament és fonamental per eradicar-la i, en aquest sentit, el treball dels professionals és clau per conscienciar els usuaris sobre la importància de seguir les dosis i periodicitat de medicació prescrites.
Tots aquests pacients han estat tractats amb antivirals d’acció directa, fàrmacs que actuen de manera específica sobre alguna de les fases del cicle del virus i trenquen la seva cadena de reproducció. Així s’aconsegueixen, en 8 o 12 setmanes depenent del tipus de tractament, taxes d’eficàcia de curació molt elevades i amb uns efectes secundaris molt reduïts. A la Fundació Althaia aquests tractaments, que van revolucionar l’abordatge de l’hepatitis C, es van començar a administrar entre el 2014 i el 2015.
La infecció per hepatitis C es dóna per eliminada quan no es detecta material genètic del virus (RNA-VHC) a la sang del pacient després de la fi del tractament farmacològic. Tant el 2018 com el 2019, tots els pacients que van finalitzar el tractament a Althaia van complir els criteris de seguiment estipulats pel Servei Català de la Salut. Aquests estableixen que la malaltia està curada si a la setmana 12 posterior a finalitzar el tractament no es detecta presència del virus (RNA-VHC) en l'analítica de sang.
A banda del tractament subministrat, els bons resultats obtinguts són fruit del treball d’un equip multidisciplinari format per professionals de digestologia, farmàcia i malalties infeccioses. També de la infermera gestora de casos, que té un paper molt rellevant en el seguiment dels pacients i la conscienciació de la importància de l’adherència al tractament perquè sigui efectiu.
Entre els anys 2015 i 2017, es van iniciar a Althaia un total de 398 tractaments d’hepatitis C, amb una taxa de curació molt elevada. Fins llavors, aquesta infecció es tractava amb interferó i ribavirina. El tractament implicava l’administració subcutània de l’interferó, requerint un temps llarg de tractament, que comportava molts efectes secundaris i tenia unes taxes de curació baixes, al voltant del 50%, aproximadament.
L’hepatitis C
La infecció per aquest virus pot arribar a provocar hepatitis crònica, que està associada a l’aparició de cirrosi hepàtica i càncer de fetge. L’hepatitis C es transmet a través del contacte amb la sang i els seus derivats. Sovint no produeix símptomes i, si ho fa, són inespecífics (cansament, molèsties abdominals, dolor muscular o ossi, etc.). Per això, la majoria de les persones afectades no saben que la pateixen i la infecció es detecta mitjançant una anàlisi de sang rutinària.
Althaia vol incidir especialment en els grups vulnerables o amb pràctiques de risc com són persones que consumeixen drogues via injectable o altres, que practiquen sexe de risc o persones procedents de països que tenen una alta prevalença de la infecció. Per això es posa especial èmfasi en la detecció de l’hepatitis C a l’atenció primària i salut mental, que són portes d’entrada al sistema sanitari d’aquests col·lectius de risc.
L’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és aconseguir erradicar la malaltia l’any 2030.