Althaia

Notícies
La infermera Rosa Giralt, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

La infermera Rosa Giralt, Excel·lent Cum Laude per la seva tesi doctoral

L’acte de presentació del treball va tenir lloc el passat 13 de juliol en el Campus universitari d’Igualada de la Universitat de Lleida

03/08/2022

Rosa Giralt, infermera de la Divisió de Salut Mental d’Althaia, ha obtingut un Excel·lent Cum Laude per la seva tesi “Anàlisi de les actituds estigmatitzants en els estudiants d’infermeria envers les persones amb problemes de salut mental”. La investigació se centra en com la formació dels estudiants universitaris, en el moment d’adquirir els coneixements i habilitats específiques en les cures infermeres de salut mental, fa que millorin les actituds i conductes futures estigmatitzants respecte les persones que presenten problemes de salut mental.

Els resultats obtinguts indiquen que, a mesura que es van integrant més coneixements i habilitats associades a l’atenció directa envers les persones amb problemes de salut mental, es manifesten actituds positives i un comportament intencionat d’acceptació respecte la salut mental.

En aquesta investigació s’ha contemplat el concepte de desitjabilitat social com a factor influent de resposta, i del qual no se’n coneix cap investigació on es relacioni el camp de la salut mental i la formació específica en els estudiants universitaris d’infermeria. En aquest cas, els resultats indiquen que els alumnes que manifesten presentar un problema de salut mental tendeixen a exposar unes conductes d’evitació i de restricció social quan es troben en una fase prèvia a l’inici de la formació específica en salut mental. A mesura que progressa el període de formació, no s’ha detectat cap influència de resposta generada per la tendència de la desitjabilitat social. Es considera, doncs, que a més coneixements i habilitats en relació a l’atenció i intervencions infermeres en salut mental, milloren també els trets d’autenticitat de resposta.

Malgrat que els resultats apunten també que els alumnes que manifesten presentar o haver presentat un problema de salut mental tendeixen a actituds d’autoritarisme, es considera que les pràctiques clíniques poden ser un factor de canvi respecte al paradigma d’acceptació, proximitat i atenció directa a les persones amb problemes de salut mental.

Els resultats de l’estudi assenyalen que considerar la salut mental de forma més integrada, no només dins de la formació acadèmica sinó també dins del procés assistencial, milloraria l’abordatge de la salut mental comunitària.

L’acte de presentació del treball va tenir lloc el passat 13 de juliol en el Campus universitari d’Igualada de la Universitat de Lleida. La tesi ha estat codirigida per la Dra. Gemma Prat, psicòloga de Fundació Althaia, i la Dra Glòria Tort-Nasarre, infermera de l'ICS i professora de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL a Igualada.