Althaia

Notícies
La jornada d’Al·lergologia d’Althaia i l’ICS posa de manifest l’increment de casos d’al·lèrgies a medicaments

La jornada d’Al·lergologia d’Althaia i l’ICS posa de manifest l’increment de casos d’al·lèrgies a medicaments

Un centenar de professionals han participat en la setena edició de la jornada “Actualització en al·lergologia per a atenció primària”. L’objectiu de la sessió és reforçar el treball en xarxa i la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària

08/04/2025

L’increment de consultes per al·lèrgies a medicaments va ser un dels temes que es va tractar en la jornada “Actualització en al·lergologia per a atenció primària”, un esdeveniment organitzat per la Fundació Althaia i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central que es va celebrar divendres a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Hi van participar un centenar de professionals del territori, que van compartir coneixements i intercanviar experiències en relació a les al·lèrgies alimentàries, respiratòries i a medicaments. L’objectiu de la jornada va ser també reforçar el treball en xarxa i la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària.

En la primera taula es va debatre sobre l’al·lèrgia a medicaments, una realitat que és cada vegada més freqüent i que és un dels motius de consulta que més ha incrementat els darrers anys. El percentatge de consultes derivades al Servei d’Al·lergologia d’Althaia per a l’estudi d’al·lèrgia a medicaments ha passat del 13% l’any 2015 al 18% l’any 2024. Els motius d’aquest augment són múltiples, però el principal és l’increment de la prescripció d’antibiòtics i antiinflamatoris en pacients de totes les edats. En aquest sentit, destaca l’increment de les consultes per reaccions als antiinflamatoris en la població pediàtrica, en què el maneig és més complex per la menor disponibilitat de fàrmacs alternatius.

Les al·lèrgies alimentàries van ser el tema de la segona taula. Es va posar especial èmfasi en la distinció entre al·lèrgia i intolerància alimentària. També es van tractar les al·lèrgies alimentàries més freqüents i es va destacar la importància del diagnòstic per tal d’establir, en cada cas, tant el tractament com els canvis en la dieta més adequats.

En l’última taula es va posar el focus en les al·lèrgies respiratòries i en el paper de l’al·lergòleg com a especialista en diagnosticar els al·lèrgens que poden causar rinitis i/o asma al·lèrgiques així com de prescriure i fer un seguiment del tractament, en moltes ocasions immunoteràpia amb al·lèrgens.

L’atenció primària és el primer esglaó de l’assistència sanitària de la població i és molt important en la detecció i atenció de les malalties al·lèrgiques. El seguiment de la major part d’aquestes patologies recau en els professionals de primària, que deriven els casos més complexos al servei d’Al·lergologia de la Fundació Althaia.

De fet, en l’últim any, la xifra de derivacions que s’han fet de primeres visites des de l’atenció primària al Servei d’Al·lergologia d’Althaia ha disminuït un 35% gràcies a la millora de la coordinació del contínuum assistencial i a la posada en marxa d’eines d’interconsulta entre Althaia i l’ICS, que permeten que professionals de l’hospital consultin els professionals de referència del CAP sense que el pacient s’hagi de desplaçar.

La coordinació entre atenció primària i hospitalària és fonamental per assegurar la continuïtat assistencial, assolir una resolució adequada de la problemàtica dels pacients amb al·lèrgia i, a la vegada, contribuir a l’eficiència del sistema i evitar duplicitats.