Althaia

Notícies
La Jornada de Geriatria del Bages celebra la desena edició amb un centenar de professionals

La Jornada de Geriatria del Bages celebra la desena edició amb un centenar de professionals

L’atenció del pacient d’edat avançada als serveis d’urgències, així com les decisions compartides i les voluntats anticipades han estat els temes centrals de la jornada. La desena edició ha comptat amb la participació de l’investigador manresà Pere-Joan Cardona, cap de la Unitat de tuberculosi experimental de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol

22/03/2019

La Jornada de Geriatria del Bages, que organitzen conjuntament la Fundació Althaia i la Fundació Sant Andreu Salut, va congregar aquest dijous, 21 de març, un centenar de professionals. Enguany s’ha celebrat la desena edició d’aquest esdeveniment plenament consolidat que s’ha convertit en una referència per als professionals de l’atenció geriàtrica del territori que treballen en diferents recursos i nivells assistencials.

La jornada va començar amb la taula inaugural en la qual hi van prendre part el Dr. Ignasi Carrasco, director assistencial d'Althaia; el Dr. Cristòfol Ortega, director mèdic de l’Hospital de Sant Andreu; el Dr. Sebastià J. Santaugènia, director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i el Dr. Jordi Aligué, president de la Delegació Comarcal del Bages del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Ester Crusellas, infermera especialista en geriatria i directora de Recursos Humans de la Fundació Sant Andreu Salut, va obrir la primera taula de la jornada “Decisions compartides i voluntats anticipades”. També hi va participar el Dr. Josep Majó, geriatre del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, i la Dra. Clotilde Farràs, del CAP Cardona, que en va ser la moderadora.

En la segona taula el tema de debat va ser l’atenció del pacient d’edat avançada a urgències. Moderada pel Dr. Jaume Roca, metge d’Atenció Continuada Urgències Territorial (ACUT) Bages-Berguedà va comptar amb les intervencions de la Dra. Anna Vena, geriatra de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, i la Dra. Dolors Garcia, metgessa d’Urgències a la Fundació Althaia.

El prestigiós investigador manresà Pere-Joan Cardona, cap de la Unitat de tuberculosi experimental de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, va fer la conferència de cloenda parlant de tuberculosi i vellesa. Cardona va iniciar la ponència fent una retrospectiva històrica per entendre quin ha estat l’impacte de la tuberculosi, relacionant la malaltia amb l’evolució de la humanitat des del paleolític fins a l’actualitat. Va explicar que les dones són més tolerants i que la major incidència és a partir dels 65 anys. Per aquest motiu, va concloure que és necessari que els professionals de la salut tinguin en compte la tuberculosi quan estiguin tractant gent gran ja que no està eradicada. A més, pronostica que, com està passant a Japó on hi ha una població molt envellida, la seva incidència creixerà.

Manel Valls, director general de la Fundació Sant Andreu Salut; Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia; i Mercè Rosich, Regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut i Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, van tancar la 10a Jornada de Geriatria destacant el valor que té un fòrum professional com aquest per reflexionar, sensibilitzar i ajudar a afrontar un dels grans reptes que tenen els àmbits de la salut i social, l’envelliment de la població.