Althaia

Notícies
La Marató de TV3 finança un projecte de recerca d’Althaia sobre les seqüeles dels pacients covid que requereixen ventilació mecànica

La Marató de TV3 finança un projecte de recerca d’Althaia sobre les seqüeles dels pacients covid que requereixen ventilació mecànica

L’estudi permetrà identificar pacients amb alt risc de patir complicacions derivades de la ventilació mecànica a l’UCI i realitzar enfocaments individualitzats per tal d’obtenir millors resultats ● El projecte ha estat seleccionat en un estricte procés d’avaluació d’entre 229 candidatures

18/06/2021

La Fundació Althaia rebrà finançament de La Marató de TV3 per dur a terme el projecte de recerca sobre l’impacte i les seqüeles cognitives en pacients covid que requereixen ventilació mecànica. Aquest és un dels 36 projectes que obtindran una subvenció de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio de l’edició de 2020, que va tractar sobre la Covid-19. El projecte ha estat seleccionat en un estricte procés d’avaluació internacional coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya d’entre 229 candidatures.

L’estudi, liderat pel que fins ara ha estat el cap del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia, el Dr. Rafael Fernández, que continuarà vinculat com a investigador a la institució, se centrarà a estudiar les seqüeles neurocognitives de pacients amb Covid-19 que hagin requerit ventilació mecànica. La recerca permetrà identificar pacients amb alt risc de patir complicacions derivades de la ventilació mecànica a l’UCI, fet que facilitarà les decisions clíniques i ajudarà a realitzar enfocaments individualitzats per tal d’obtenir millors resultats, evitar aquestes seqüeles i tractar-les.

Analitzar, preveure i tractar les seqüeles
En pacients ventilats no sempre és possible aconseguir una bona interacció pacient-ventilador, fet que dificulta la ventilació artificial i genera lesions pulmonars. Se sap que una taxa elevada d’asincronies amb el ventilador empitjora el pronòstic d’aquests pacients i n’augmenta la mortalitat. En aquest context, també es poden presentar complicacions neurològiques que en comprometen la recuperació i n’allarguen els dies de ventilació mecànica, així com la durada de la seva estada a l’UCI. Segons un estudi anterior del Servei de Medicina d’Althaia, entre un 10 i un 20% de pacients greus que necessiten respiració artificial tenen seqüeles cinc mesos després d’haver marxat de l’hospital.

La nova investigació analitzarà l’estat dels pacients amb Covid-19 que han requerit ventilació mecànica amb l’objectiu d’optimitzar-la a les condicions clíniques dels pacients per prevenir-los d’aquests afectes adversos. En alguna de les parts d’aquest procés es farà ús de la intel·ligència artificial. La recerca també permetrà avaluar les seqüeles neuropsicològiques després de l’alta de l’UCI, elaborar anàlisis genètiques per trobar característiques específiques que predisposin al desenvolupament d’asincronies durant la ventilació mecànica i trobar alteracions neuropsicològiques, incloses les cognitives, i els trastorns emocionals.

Aquest camp de recerca és molt conegut pels professionals del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia que, des de fa cinc anys i amb la col·laboració de psicòlegs de la institució, investiguen sobre quines seqüeles són més freqüents que apareguin depenent del tipus de pacient que les desenvolupa. El servei té diversos treballs en marxa de temes com la ventilació mecànica, les seqüeles a la memòria o les capacitats intel·lectuals que poden patir els malalts un mes després de ser a l'UCI. Aquesta línia de recerca s’adaptarà ara per estudiar les seqüeles que provoca la Covid-19 amb les persones ingressades a l’UCI que requereixen respiració artificial.

Un estudi liderat per Althaia
Els fons recaptats en l'edició 2020 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que ascendeixen a 19 milions d'euros, finançaran un total de 36 projectes d'investigació d'excel·lència, entre els quals el de la Fundació Althaia.

El projecte multicèntric liderat per Althaia es desenvoluparà en tres hospitals de l’Estat: l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i la Fundación para la Investigación y la Innovación Biosanitaria d’Astúries. La recerca també comptarà amb la col·laboració d’un nombrós equip del Servei de Medicina Intensiva d’Althaia, format per la cap del servei, la Dra. Sílvia Cano, els metges adjunts a l’UCI, Montserrat Batlle i Carles Subirà; els infermers de l’UCI, Carmen Moreno, Francesc Xavier Andorra, Maria Jesús Mármol i Mercè Solà; i la psicòloga de la Divisió de Salut Mental, Neus Bacardit.

El projecte d’Althaia rebrà un finançament total de 75.000 euros. La consecució d’aquesta ajuda reforça l’aposta d’Althaia per la recerca i la innovació, una línia estratègica que permet avançar en el coneixement i aplicar eines i tractaments que milloraran la pràctica assistencial i, en conseqüència, tindran una repercussió directa als pacients i a la població en general. Alhora, contribueix a potenciar la internacionalitat de la recerca de la institució.

Amb aquesta ajuda de La Marató, Althaia continua la línia de recerca sobre la Covid-19 iniciada gràcies a les donacions que es van rebre en el marc de la campanya de mecenatge per combatre el virus. A finals de maig, amb la col·laboració de la Fundació Aigües de Manresa i Sant Andreu Salut, es va resoldre la concessió d’un ajut de 3.300 euros a un projecte de recerca que estudiarà la incidència de la covid persistent. Althaia també ha posat en marxa una nova convocatòria per promoure la recerca científica sobre la Covid-19 i que està previst que es resolgui aviat.

Aquesta és la segona vegada que la Fundació Althaia obté un ajut de La Marató de TV3. El primer va ser en l’edició del 2018 per una recerca liderada pel Dr. Ignasi Puig amb l’objectiu de dur a terme un projecte que permetrà crear una eina de formació per a la detecció precoç i el diagnòstic del càncer de còlon pionera a escala mundial.