La recerca sobre melanoma del Servei d’Oncologia d’Althaia, una de les ponències centrals del Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica
22/10/2024
El Servei d’Oncologia de la Fundació Althaia ha participat activament en el Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), un esdeveniment científic de primer nivell que es va celebrar la setmana passada a Madrid. Clara Martínez Vila, oncòloga de la institució, va presentar en sessió plenària els resultats d’un estudi sobre biomarcadors predictius de resposta per a identificar els pacients afectats de melanoma metastàtic que més es beneficiaran de la immunoteràpia. Aquesta investigació, seleccionada com una de les quatre millors del Congrés Nacional entre més de 600 comunicacions científiques, analitza l’efectivitat de la biòpsia líquida, una tècnica mínimament invasiva per a poder identificar els pacients amb resposta perllongada a aquest tractament.
En l’última dècada, la introducció de la immunoteràpia ha suposat un gran avanç en el tractament del melanoma metastàtic, permetent millorar de forma significativa la supervivència dels pacients. Aquest tractament activa el propi sistema immunitari per combatre el càncer amb escassa probabilitat d’efectes adversos. Tot i això, un percentatge important de pacients no respon de manera perllongada a aquest tractament. I a dia d’avui, no es disposa de biomarcadors capaços d’identificar els pacients que es beneficiaran més del tractament, obtenint una resposta mantinguda durant anys.
En aquest context, la investigació que ha liderat la Dra. Martínez conclou que l’anàlisi de l’ADN tumoral circulant (ctDNA), un mètode de biòpsia líquida, podria ser una forma útil per a discernir els pacients que aconseguiran mantenir el benefici del tractament més enllà de dos anys.
Cal tenir en compte que l’estudi del ctDNA es fa mitjançant una anàlisi de plasma que permet identificar la presència a la sang d’ADN de cèl·lules tumorals i, així, es poden identificar mutacions específiques.
La investigació, que ha comptat amb la participació de l’Hospital Clínic de Barcelona, es titula “Anàlisis longitudinal de ctDNA personalitzat com a marcador de resposta duradora a la immunoteràpia en melanoma avançat”. L’estudi va incloure 29 pacients, dels quals s’analitzava l’expressió de ctDNA a l’inici del tractament i posteriorment cada 3 mesos fins a la progressió de la malaltia. Els resultats van demostrar que els pacients en què no es detectava ctDNA de forma inicial o que durant el tractament es negativitzava, presentaven respostes mantingudes o perllongades, amb una supervivència als dos anys del 100%.
Poder identificar els pacients que respondran a la immunoteràpia contribueix a permetre una millor selecció del tractament, impactant en la supervivència. A més, poder conèixer les mutacions pròpies de cada pacient permet una oncologia de precisió i una personalització terapèutica.
La SEOM va rebre un total de 613 comunicacions científiques per al Congrés Nacional d’aquest 2024. Després d’un procés d’avaluació a càrrec d’un comitè de la SEOM, se’n van seleccionar quatre per presentar en sessió plenària, entre les quals la de la Dra. Martínez. Les altres tres són sobre biomarcadors de càncer de pulmó, de l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid; la petjada molecular del càncer de mama associat a l’embaràs, de l’Hospital Reina Sofía de Còrdova, i l’impacte de la interrupció de la immunoteràpia en la supervivència del càncer colorectal metastàsic, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona.
El fet que un estudi d’Althaia hagi estat seleccionat per la SEOM com un dels quatre millors del seu congrés, és un important reconeixement a la tasca desenvolupada pel Servei d’Oncologia en el camp de la recerca. L’activitat investigadora en aquest àmbit permet avançar cap a una millor atenció i personalització terapèutica, i en conseqüència, proporciona un benefici major per als pacients oncològics del territori. Per això l’impuls de la recerca és un dels eixos del Pla Estratègic de la institució.