La Vigília de Sant Lluc reconeix la tasca del Grup de Llarg Supervivent, projecte pioner a Catalunya liderat pel servei d’Oncologia de la Fundació Althaia
01/12/2021
El Grup de Llarg Supervivent va ser guardonat divendres en la Vigília de Sant Lluc 2021, l’acte de reconeixement a la professió mèdica de la comarca que organitza la junta comarcal del Bages del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Es tracta d’un projecte pioner i únic a Catalunya que està liderat pel servei d’Oncologia de la Fundació Althaia. En concret, va rebre un accèssit del XXIV Premi del Bages de Ciències Mèdiques pel treball Gestió compartida entre els dos nivells assistencials. Oncologia i Atenció Primària.
L’equip investigador està integrat per Sílvia Catot, Montse Domènech, Rosa Cobacho, Montse Ciurana, Anna Vidal, Pere Farràs i els membres restants de l’equip.
El Grup de Llarg Supervivent en càncer està format per professionals del servei d’Oncologia d’Althaia i de les àrees bàsiques de salut de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès que gestionen l’Institut Català de la Salut (ICS), el Centre Sanitari del Solsonès i la mateixa Fundació Althaia.
És, per tant, un grup de treball interdisciplinari plenament consolidat que compta amb 15 anys de trajectòria. De manera coordinada, els professionals d’aquest grup ofereixen una atenció integral al llarg supervivent que garanteix la continuïtat assistencial, entre l’atenció hospitalària i la primària, així com l’optimització dels recursos sanitaris. En aquesta atenció, es prioritzen els problemes de salut no oncològics i les necessitats sociosanitàries específiques d’aquests pacients, evitant la fragmentació assistencial, la duplicitat de visites i de proves complementàries innecessàries. Des del grup també es posa un especial èmfasi en la formació de professionals, pacients i cuidadors per tal de proporcionar la millor qualitat assistencial al llarg supervivent.
Tota l’atenció que s’ofereix al llarg supervivent està protocol·litzada i dirigida segons cada tipus de tumor a través de les guies de recomanació de seguiment a l’atenció primària.
Justament, per tal d’avaluar la implementació d’aquestes guies al territori, el grup va realitzar, l’any 2019, una avaluació de l’aplicació per part d’Atenció Primària de les guies de recomanació de seguiment en càncer de mama. Els resultats, molt positius, van concloure que es garanteix una atenció òptima al llarg supervivent des de primària quan és donat d’alta des del servei d’Oncologia.