Althaia

Notícies
L'Ajuntament de Manresa fa una crida a la responsabilitat davant la situació d'emergència que viu la ciutat, amb xifres molt elevades de Covid-19

L'Ajuntament de Manresa fa una crida a la responsabilitat davant la situació d'emergència que viu la ciutat, amb xifres molt elevades de Covid-19

El director general d’Althaia i la gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central han acompanyat l’alcalde de Manresa, que ha comparegut per demanar la implicació ciutadana davant l'ascendent evolució de la pandèmia a Manresa, amb una creixent tensió sanitària a l’hospital i a l’atenció primària.

08/01/2021

“Salvar vides és responsabilitat de totes i tots”. Amb aquestes paraules, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha iniciat aquest dijous el que ha estat una compareixença extraordinària davant de la “situació d’emergència” que viu la ciutat, amb unes xifres molt elevades de Covid-19 i una evolució d’aquestes “clarament ascendent”. L’alcalde ha estat acompanyat del director general d’Althaia, Manel Jovells Cases, i de la gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater Ripollès, que han assegurat que hi ha una creixent tensió sanitària a l’hospital i a l’atenció primària, motiu pel qual han demanat la col·laboració de la població en el compliment de les noves restriccions que avui s’han posat en marxa.

A la compareixença també hi ha assistit la regidora de Ciutat Saludable de Manresa, Mercè Tarragó Costa, així com representants dels grups municipals d’ERC, JxM, PSC i C’s. Com ha afirmat l’alcalde, “tots estem treballant i remant per reduir la propagació del virus; les xifres són molt preocupants”.

Les dades del Departament de Salut indiquen que, aquest dijous, l’índex de rebrot —que permet valorar el creixement de l’epidèmia fent una predicció de les probabilitats d’aparició de nous brots epidèmics en un termini de dues setmanes—s’ha enfilat a Manresa fins als 871 punts i fa gairebé 15 dies que està situat per sobre dels 700 (hauria d’estar com a mínim per sota de 100). Pel que fa a la taxa de reproducció —l’anomenat índex RT, que mesura el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa—, està situada a 1,25 (hauria de ser com a mínim per sota d’1).

A l’hospital de Sant Joan de Déu, segons ha detallat Jovells, el nombre de pacients ingressats s’ha duplicat en les darreres tres setmanes, passant de 55 a 112 (el juliol n’hi havia 5) i s’ha passat de 3 a 5 Unitats d’Hospitalització Covid, “igual que en el pitjor moment de la segona onada”. També s’han duplicat els pacients ingressats a l’UCI en les darreres dues setmanes, passant de 7 a 15 (el juliol no n’hi havia cap).

El director general d’Althaia ha assegurat que la situació és “molt preocupant”, ja que “cal destinar recursos d’altres especialitats a l’atenció de pacients Covid”, un fet que provoca que “mantenir l’equilibri entre l’atenció als malalts Covid i l’activitat habitual de l’hospital sigui cada vegada més difícil”. I ha avisat: “si la tendència continua a l’alça, caldrà tornar a desprogramar activitat ordinària”, tal com ja va passar en la primera onada.

Una altra qüestió que preocupa dins l’hospital és la infecció de pacients i professionals dins del mateix hospital, motiu pel qual “hem intensificat els cribratges de PCR a pacients i professionals de les plantes afectades i hem restringit al màxim les visites i els acompanyants”, ha detallat Jovells.

Davant la situació a l’hospital i a l’atenció primària, l’alcalde Aloy —com també han fet Jovells i Sabater— ha tornat a demanar la col·laboració de la ciutadania: “no tindrem mai prou paraules per agrair l’ingent esforç que està fent el personal sanitari. Durant aquests mesos l’hospital s’ha adaptat i ha donat resposta a la situació en cada moment, però els hem d’ajudar, perquè ells no ho poden fer tot”, ha exposat l’alcalde. En la mateixa línia, Jovells ha fet un “reconeixement explícit a tots els professionals que treballen en el sector sanitari, que estan suportant un esforç físic, psicològic i emocional des de fa molt de temps”.


Un virus molt escampat
Com a dada positiva, l’alcalde ha recordat que a Manresa no s’han detectat brots en cap residència ni en cap espai concret. Tot i això, ha indicat que “aquesta dada evidencia a la vegada que el virus es troba escampat arreu de la ciutat, la qual cosa fa que tots siguem vulnerables”.

Aloy també ha agraït el comportament de la població durant aquestes festes, que “majoritàriament ha estat responsable i ha seguit les mesures”, però ha indicat que “malauradament les xifres ens indiquen que el virus està en plena expansió a la ciutat; iniciem la tercera onada partint d’unes xifres que ja eren molt altes i la situació actual és clarament d’emergència”, motiu pel qual ha reiterat la crida a la responsabilitat: “Cadascun de nosaltres pot fer molt per trencar les cadenes de contagi. Salvar vides depèn de totes i tots. L’actitud de cada un de nosaltres és la que ens ha de portar a la victòria col·lectiva”.

En la mateixa línia, Sabater ha exposat que “l’experiència ens demostra que un dels factors de risc és la socialització. Frenar la corba és cosa de totes i tots i per això instem la ciutadania a continuar respectant les mesures decretades per aturar la propagació de la pandèmia i evitar també aquesta creixent tensió sanitària en l’atenció primària i l’hospitalització”.

Les vacunacions agafen ritme
La gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater Ripollès, ha explicat que les vacunacions es van iniciar a Manresa el dia 27 de desembre i que avui ja s’han vacunat a la ciutat 604 persones: “ja s'han vacunat gairebé totes les residències i també s’ha començat la vacunació a professionals d’atenció primària”. La setmana vinent “serà el torn de professionals sanitaris d’hospitals (Sant Andreu i Althaia) i de llars de persones amb discapacitat”.

Comunicació, pedagogia i sancions
L’alcalde de Manresa ha clos la compareixença subratllant que “des de l’Ajuntament continuarem fent un esforç comunicatiu i pedagògic per ajudar a frenar el virus” i que “seguirem fent un control exhaustiu de les actituds de la ciutadania al carrer, com ja ha estat fent fins ara la Policia Local juntament també amb els Mossos d’Esquadra. Fent pedagogia, sí, però sancionant també si és necessari”.