Manresa i el Bages es doten per primera vegada d'un protocol per a l'abordatge de les violències sexuals
21/05/2022
La ciutat de Manresa i la comarca del Bages s’han dotat, per primera vegada, d’un protocol específic per a l’abordatge de les violències sexuals. El document —que s’ha presentat avui en una jornada encarada a professionals de tots els sectors implicats— ha estat elaborat per un grup comarcal de treball format per representants i serveis de diferents institucions i entitats de la comarca, entre els quals la Fundació Althaia.
L’elaboració del protocol neix arran de la sacsejada que van suposar per Manresa i la comarca del Bages els casos d’agressions sexuals del 2019, que van tenir un gran impacte en l’àmbit institucional i ciutadà.
Després de dos anys intensos de feina, el protocol es va aprovar per unanimitat a finals del 2021 per l’equip comarcal d’abordatge de les violències masclistes del Bages. Va ser validat també pel Consell Municipal de la Dona. El gener de 2022 es va aprovar —també per unanimitat— al ple de l’Ajuntament de Manresa. Amb la jornada d’avui —que ha estat dissenyada pels diferents agents del territori implicats i és fruit del treball en xarxa— s’inicia el procés de difusió.
Juntament amb Althaia formen part del grup de treball l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, el SIE de la Catalunya Central, el Departament de Salut, el Departament d’Educació, el Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Drets Socials, l’Institut Català de la Salut (ICS), les policies locals del Bages, els Mossos d’Esquadra, la fiscalia, els jutjats de violència sobre la dona, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Col·legi d’Advocats de Manresa i la Delegació de Manresa – Catalunya Central del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. El grup comarcal ha comptat amb el suport tècnic de l’entitat feminista especialitzada Creación Positiva, que ha estat l’encarregada de donar-li forma.
El paper d’Althaia
Althaia està present i té un paper clau en la detecció, atenció, recuperació i reparació de les dones supervivents de violències sexuals.
Dues professionals de la institució han participat en el grup de treball per poder establir uns circuits de derivació dels casos i poder compartir amb la resta de les companyes de la xarxa, la forma per com es podien abordar aquests casos tant complexes, implicant als serveis que disposen en el territori.
Amb el protocol, es pretenen assolir diferents objectius: reforçar la cultura de la tolerància zero davant les violències sexuals a Manresa i comarca; mostrar el suport institucional i dels professionals a les supervivents de les violències masclistes i al seu entorn; determinar les actuacions i els principis rectors que hauran de seguir totes intervencions, des de la primera atenció fins a la recuperació de les dones que n’han patit; consensuar informació clau en casos d’agressions recents o que es desvelen en l’actualitat i establir les actuacions, i consensuar derivacions i criteris que han de tenir en compte les professionals de la xarxa de violència masclista i altres agents socials de Manresa i comarca.