Manresa i Vic se sumen a la commemoració de la Setmana Mundial de l’Hemocromatosi, malaltia minoritària que està infradiagnosticada
31/05/2024
Manresa i Vic se sumen a la commemoració de la Setmana Mundial de l’Hemocromatosi, una malaltia genètica que és minoritària i que està infradiagnosticada que fa que augmentin els dipòsits de ferro de la persona que la pateix. Per aquest motiu, aquest dissabte, 1 de juny, la façana de l’Ajuntament de Manresa s’il·luminarà de color vermell. A Vic, la façana de l’edifici consistorial s’il·luminarà de vermell el diumenge 9 de juny. La iniciativa està impulsada per la Fundació Althaia i la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb la col·laboració dels ajuntaments de Vic i Manresa per tal de donar a conèixer aquesta malaltia i conscienciar la societat de les seves implicacions.
Les capitals d’Osona i el Bages seran així entre els 300 municipis de Catalunya i de l’Estat espanyol que s’han unit a la Setmana Mundial de l’Hemocromatosi i que il·luminaran diferents edificis de color vermell durant aquests dies de juny. Aquesta acció està promoguda per l’Associació Espanyola d’Hemocromatosi, que presideix el Dr. Albert Altés, cap del Servei d’Hematologia de la Fundació Althaia i professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.
L’hemocromatosi provoca un increment en l’absorció i emmagatzematge del ferro a l’organisme, la qual cosa causa dany als òrgans, sobretot el fetge, i predisposa intensament al càncer hepàtic. Una de cada 1.000 persones al nostre país pateix predisposició genètica a la sobrecàrrega fèrrica, amb el risc vital que això comporta.
La malaltia està infradiagnosticada en part perquè la consciència pública sobre l’hemocromatosi és baixa i també perquè els símptomes inicials que provoca com ara la fatiga, la depressió i dolor articular es confonen amb d’altres afeccions. Si es detecta en estadis inicials té un tractament fàcil a base de sagnies terapèutiques que eviten el dany orgànic.
La sang extreta a aquestes persones seria aprofitable per a la transfusió sanguínia, però la normativa actual sobre donació de sang al nostre país impedeix que es pugui utilitzar i s’ha de llençar, tot i la necessitat que tenen els bancs de sang de rebre donacions.
En aquest sentit, a més de conscienciar sobre els efectes de la malaltia l’objectiu és també aconseguir modificar la legislació actual per poder utilitzar la sang que s’extreu a aquests pacients i que les persones que necessiten rebre una transfusió se’n puguin beneficiar.