Manresa presenta els actes del Dia Mundial de la Salut Mental
27/09/2019
El 10 d'octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb la finalitat de sensibilitzar a l'opinió pública sobre la importància i les conseqüències personals i socials de les diferents problemàtiques en salut mental. Manresa se suma la celebració amb l’organització de diferents actes que tindran lloc de l’1 a l’11 d’octubre, organitzats en el marc de la Taula de Salut Mental Manresa, en la qual participen les entitats i institucions vinculades a l'àmbit de la salut mental del territori.
Els detalls de la programació han estat presentats avui per la regidora d'Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs; per la regidora de Ciutat Saludable, Mercè Tarragó.
L’acte ha comptat també amb la presència de persones representants de les entitats organitzadores del Dia Mundial de la Salut Mental a la ciutat: Montse Manresa (vocal territorial d’ActivaMent Catalunya Associació); Anna Puigdellívol (Salut Mental Bages-Associació de familiars); Núria Serra (Coordinadora del Servei Prelaboral d’Ampans); Glòria Tort (Club Social Mosaic); José Antonio Caballero (Psicòleg de Mutuam); Tomàs Casero (Educador del Centre de Dia Salut Mental d’Althaia); Alba Ruiz (treballadora social de Mutuam); i Elisenda Solsona, Angèlica Cuadros i Arantxa Pons (tècniques municipals).
Una exposició artística, acte d’inauguració i presentació de la Càtedra de Salut Mental, estands informatius d’entitats de Salut Mental, mostra de tallers (de fusteria i d’imans), jocs del CAE, balls, Club de lectura, la presentació de llibre “La Puerta està abierta”, Hora del Conte i l’acte institucional el 10 d’octubre a la plaça Major, seran les propostes de sensibilització que tindran lloc a Manresa. Consulteu la programació.
Els problemes de salut mental, més comuns del que es pensa
Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. Els efectes són tant reals com un braç trencat, tot i que no hi hagi un guix o un cabestrell que ho demostrin.
La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. L’OMS la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.
Els trastorns mentals són un problema important en la societat actual, no només per la seva alta incidència (1 de cada 4 persones pot patir-lo en un moment de la seva vida), sinó per l'impacte que representa en la pròpia persona, en la família i en l'entorn proper. D'altra banda un 1% de la població pot patir un trastorn mental sever.
Encara avui dia el pes de l'estigma amb els seus estereotips, prejudicis i discriminacions, que afecten especialment a les persones amb un trastorn mental sever (TMS), està present entre nosaltres, funcionant com una barrera per a la inclusió social de les persones afectades.
L’estigma fa referència a l’atribució de qualitats negatives i despectives sobre un col·lectiu de persones, les quals passen a ser vistes, pensades i tractades a través d’un prisma construït a força de prejudicis i manca d’informació.
Segons l’OMS, l’estigma per raó de salut mental és un problema global i la lluita per eradicar-lo ha de ser una prioritat en qualsevol societat democràtica i lliure.
La Taula de Salut Mental de Manresa
L’abril de 2018 el Ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar el dictamen sobre l’impuls i dinamització de la Taula de Salut Mental de Manresa.
La Taula de Salut Mental de Manresa es constitueix com un espai de coordinació i de treball col·laboratiu entre tots els agents que treballen en salut mental al municipi de Manresa amb la finalitat de definir accions de millora a nivell local que permetin donar resposta i millorar la salut mental al territori.
Mitjançant la participació activa de tots els agents es decideixen quins són els objectius a treballar i la metodologia a emprar.
Actualment aquesta Taula funciona a través de sessions plenàries i amb comissions de treball que dissenyen, elaboren i executen projectes, accions o activitats en relació la salut mental i que han sigut consensuades en les sessions plenàries.
Les principals accions que s’han anat desenvolupant al llarg de l’any han estat les següents:
- Creació de la comissió per treballar específicament el Dia Mundial de la Salut Mental, que ha organitzat una sèrie d’actes que avui s'ha presentat.
- Creació d’un grup de treball per treballar els signes d’alerta.
- Creació d’un logotip que identifiqui la Taula de Salut Mental dissenyat entre persones participants d’un servei de salut mental i alumant de l’escola d’art de Manresa.
Enquesta sobre salut mental
Durant aquest mes d’octubre als diferents Centres d’Atenció Primària de Manresa i a les biblioteques de la ciutat i també via web trobareu properament una enquesta molt breu que s’ha dissenyat per poder recollir informació sobre temes de sensibilització de salut mental, és una enquesta per a la ciutadania i que ens ajudarà a poder dissenyar futurs programes i projectes i millorar tot el que emmarca la salut mental. Us convidem a participar-hi!