Més de 200 professionals a la jornada ‘Salut mental i discapacitat intel·lectual. Avancem junts’ coorganitzada per Althaia
15/04/2024
Més de 200 professionals van seguir la jornada ‘Salut mental i discapacitat intel·lectual. Avancem junts’ que es va celebrar la setmana passada a Berga per millorar la comunicació entre els professionals sanitaris i les persones usuàries. A la vegada, els objectius de la sessió van ser lluitar contra l’estigma i buscar fórmules per millorar la qualitat de vida d’aquests pacients.
L'organització de la jornada va anar a càrrec de Dincat, la Fundació La Llar, Granés Fundació, l'Hospital de Berga i l’ICS Catalunya Central, amb la col·laboració de la Fundació Horitzó del Berguedà, les Germanes Hospitalàries, la Fundació Althaia, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i l'Institut d’Assistència Sanitària.
Mitjançant ponències i una taula d'experiències, hi van participar diferents agents del territori que treballen en l’àmbit de la salut mental, professionals de serveis de salut i testimonis en primera persona, que van compartir coneixements, experiències i bones pràctiques per millorar la comunicació i el tracte de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Per part d’Althaia, la Dra. Laura Plans, metgessa psiquiatra, va presentar la publicació “Salut Mental Discapacitat Intel·lectual/2”, que és el tercer Llibret Diàlegs Granés Fundació. També va ser la moderadora de la taula d’experiències en la qual va participar, entre d’altres, M. José Navarro, psicòloga del CSMIJ de la nostra institució.
En el decurs de la jornada es va posar de manifest la importància d'una atenció centrada en la persona i es va subratllar la necessitat que els professionals escoltin activament i empatitzin amb els pacients, posant èmfasi en les seves necessitats i preocupacions individuals. Per això es va proposar que els professionals disposin de materials i informació que faciliti una atenció més eficient i inclusiva.
Després de l’èxit d’aquesta primera edició va quedar clara la voluntat de donar continuïtat a l’esdeveniment, amb l’objectiu que totes les entitats i organitzacions de l’àmbit de la salut i l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual puguin coordinar-se, crear teixit comunitari, treballar en xarxa, formar-se conjuntament, i millorar la comunicació i el tracte amb les persones usuàries.