Althaia

Notícies
Més d’un centenar de professionals participen en la XVI Jornada de la Dermatologia Catalana celebrada a Althaia

Més d’un centenar de professionals participen en la XVI Jornada de la Dermatologia Catalana celebrada a Althaia

L’organització de l’esdeveniment ha anat a càrrec de la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia i la Fundació Althaia • L’herpes zòster i la verola del mico han estat dos dels temes que s’han tractat en el decurs de la jornada

22/12/2022

Un total de 112 professionals d’arreu de Catalunya van participar en la XVI Jornada de Dermatologia Catalana, que es va celebrar divendres a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Va ser una trobada organitzada per la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, conjuntament amb el Servei de Dermatologia de la Fundació Althaia amb l’objectiu de compartir i actualitzar coneixements i, a la vegada, debatre i intercanviar experiències.

La jornada va comptar amb dues ‘Xerrades de l’expert’ a càrrec de dos dermatòlegs de prestigi, titulada ‘Vells enemics versus nous enemics’. Per una banda, la Dra. Montserrat Salleras, cap de Servei de Dermatologia de l’Hospital Sagrat Cor, va fer una actualització de l’herpes zòster, una infecció clàssica que és molt prevalent i que tot i que presenta una mortalitat baixa, pot produir complicacions com la neuràlgia postherpètica, la qual pot produir discapacitat i disminuir la qualitat de vida. Va posar especial èmfasi en la vacuna contra l’herpes zòster, que s’adreça a les persones entre 65 i 80 anys. Cal recordar que recentment el Departament de Salut l’ha incorporat en el calendari de vacunacions sistemàtiques.

D’altra banda, el Dr. Josep Riera-Monroig, del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, va fer una posada al dia sobre la verola del mico, una patologia produïda per un virus que sol ser lleu, tot i que es poden donar alguns casos greus. El maig de 2022 es van identificar múltiples casos en diversos països no endèmics com són Anglaterra, Portugal, Espanya o els Estats Units, entre d’altres. El contagi entre persones és mitjançant lesions de la pell produïdes per la verola del mico (vesícules, pústules, crostes, etc.); fluids corporals, com ara saliva, pus o semen, i objectes contaminats, com ara roba, roba o estris per menjar. També per gotetes respiratòries, tot i que en aquest cas el risc és baix.

En el decurs de la jornada es van presentar 14 comunicacions orals de gran interès per la formació continuada de l’especialitat sobre diferents patologies, com la psoriasi, la dermatitis atòpica i l’oncologia cutània.

L’acte es va cloure amb una xerrada-col·loqui a càrrec de Josep Lluis Iriberri, jesuïta fundador del Camí Ignasià i professor de l’Escola Ignasiana d’Enneagrama, que va parlar sobre Personalitat i relacions a la feina.

En la presentació, la Dra. Montserrat Domènech, directora assistencial de la Fundació Althaia, va destacar que Manresa acollia per primera vegada aquesta jornada de dermatologia i va posar de relleu la importància de comptar amb un fòrum professional d’aquestes característiques.