Música en Vena portarà la música a la Fundació Althaia
20/04/2018
El Conservatori Municipal de Música de Manresa (CMMM) s’ha adherit al projecte “Música en Vena. La música que cura”, per fer arribar la música en directe als centres hospitalaris de la ciutat. Amb aquesta iniciativa, el centre d’ensenyament municipal manresà vol col·laborar de manera voluntària per ajudar a millorar el benestar de les persones ingressades als centres hospitalaris. Alhora, la participació en aquest projecte serà una experiència enriquidora per a la formació musical i humana dels alumnes.
Els detalls d’aquesta iniciativa van estar presentats el dijous per Antònia Raich, cap del servei de Comunicació, Participació i Mecenatge d’Althaia; la regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; els coordinadors del projecte, Carme Botifoll, directora del Conservatori Municipal de Música de Manresa, i Xavier García, professor de viola; Virginia Castelló, presidenta de la Asociación Música en Vena. Hi ha assistit també Alba Oms, gerent de Sant Andreu Salut.
Antònia Raich s’ha mostrat “molt contenta” d’aquest projecte que se suma a d’altres iniciatives per posar en valor “l’art com a eina terapèutica”. La representant d’Althaia ha recordat les exposicions d’art que s’han situat a les instal·lacions de Sant Joan de Déu i “ara volem integrar altres disciplines com la música que aportarà beneficis als pacients. Així mateix contribuirà a la formació d’alumnes que passen per Althaia i que poden observar iniciatives que també ajuden a la humanització i la qualitat de vida dels usuaris i professionals dels hospitals”.
Mercè Rosich ha tingut paraules d’agraïment per la iniciativa del Conservatori Municipal de Música de Manresa per tirar endavant “aquest projecte que ara es fa realitat, gràcies també a la complicitat d’Althaia i l’Hospital de Sant Andreu, una proposta que ajudarà a millorar les estades hospitalàries no només als pacients sinó també a les famílies”.
Carme Botifoll ha mostrat la satisfacció d’iniciar aquest col·laboració que aportarà benestar “durant les estades hospitalàries gràcies a la música, la nostra eina de treball. Així mateix, aquest projecte significarà una experiència enriquidora per als nostres alumnes, que treballaran valors importants com són el del voluntariat i el de la solidaritat”.
Finalment, Virginia Castelló ha explicat que “aquesta associació va néixer fa 6 anys d’una experiència amb una familiar que, a través de la música, es va aconseguir una experiència positiva de desconnexió i d’alleujament temporal”. La presidenta de l’Asociación Música en Vena ha agraït el suport del Conservatori i l’Ajuntament de Manresa en un projecte que “vol contribuir a millorar la societat a través de la música. Volem ser capaços de generar un canvi en els models d’humanització sanitària i fer que la música sigui un protocol més per a la millora dels processos de malaltia”.
Un projecte que funciona a 20 hospitals de Madrid i Barcelona
Música en Vena és una associació sense ànim de lucre dedicada a la millora de les estades hospitalàries de pacients, familiars i personal sanitari a través de la música en directe. La seva vocació és la de contribuir a millorar la societat a través de la música: impulsar la seva funció com a eina d’acció social, crear noves audiències, nous espais i circuits, així com generar oportunitats d’activitat i futur ocupació per als músics.
La Asociación Música en Vena treballa des de fa 6 anys a un total de 20 hospitals de Madrid i Barcelona a través d’un conveni subscrit amb el Servicio Madrileño de Salud, l’Institut Català de la Salut i l’Institut Català d’Oncologia. Durant aquest temps s’han fet més de 2.200 microconcerts en planta, hospital de dia i auditoris d’hospitals i compta amb més 6.000 músics voluntaris de diferents gèneres musicals, que han beneficiat unes 44.000 persones (pacients, familiars i personal sanitari). A Catalunya, a banda del Conservatori de Manresa, compta també amb la col·laboració del Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica del Vallès. També té el suport de projectes com Cordes del món i d’un munt d’artistes que hi col·laboren com és el cas del músic català Jordi Savall.