Althaia

Notícies
Professionals de pediatria d’arreu de Catalunya es troben a Althaia per compartir coneixements

Professionals de pediatria d’arreu de Catalunya es troben a Althaia per compartir coneixements

La 39a Jornada d’Urgències en Pediatria va reunir més de 120 professionals d’arreu del país. Els traumatismes dentals, els pacients diabètics, la ventilació no invasiva i l’ús de corticoides van ser alguns dels temes tractats

26/11/2019

Més de 120 professionals d’arreu de Catalunya van participar en la 39a Jornada d’Urgències en Pediatria que es va celebrar la setmana passada a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Es tracta d’una trobada de referència per als professionals de pediatria del país organitzada per la Fundació Althaia que té per objectius actualitzar coneixements, debatre i intercanviar experiències i reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb l’atenció pediàtrica.

La inauguració va anar a càrrec d’un dels impulsors de la jornada, el Dr. Santiago Nevot, que ha passat el relleu al capdavant del servei de Pediatria a la Dra. Sílvia Sánchez. El Dr. Nevot va posar en valor l’evolució constant que ha tingut la jornada al llarg de pràcticament quatre dècades i va explicar que actualment aquest fòrum respon a les necessitats docents de pediatres i professionals en formació.

La jornada va incloure una part teòrica i una altra de pràctica amb la realització de diversos tallers. En la primera taula, “Què cal fer davant de...”, es van proporcionar coneixements i consells útils per resoldre situacions que poden aparèixer a urgències. Els traumatismes dentals, els pacients diabètics i com reduir l'angoixa en els procediments d'urgències van ser els tres temes que es van tractar.

La segona va estar dedicada a les controvèrsies en què es van plantejar diferents solucions davant una mateixa situació. Es va debatre sobre la realització d’electrocardiogrames quan es detecten síncopes, les radiografies en cas de coixesa i l’ús de corticoides en la paràlisi facial, entre d’altres.

Pel que fa a la part pràctica, hi va haver sis tallers sobre ecografia toràcica, simulació en cas de convulsió febril, simulació de seguretat del pacient, ventilació no invasiva i oftalmologia. També es van presentar els nous dispositius en la monotorització i tractament de la diabetis tipus 1 en pediatria. Els serveis de Pediatria i Endocrinologia de la fundació han col·locat recentment per primera vegada una bomba d’insulina domiciliària a un infant de 18 mesos diagnosticat de diabetis tipus 1.

L’any vinent la jornada celebrarà el 40è aniversari. El fet de mantenir aquesta activitat durant quatre dècades és una mostra del lideratge que ha tingut l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa en l’àmbit de la pediatria. Un lideratge que continua actualment ja que el servei compta amb una alta especialització pediàtrica amb professionals de l’àmbit de la pneumologia, nefrologia i endocrinologia a més de la neuropediatria i al·lergologia infantil.