Althaia

Notícies
Professionals i pacients parlaran sobre la migranya en un acte obert a la ciutadania

Professionals i pacients parlaran sobre la migranya en un acte obert a la ciutadania

La jornada tindrà lloc dijous 17 d’octubre a les 6 de la tarda a la Sala d’Actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. L'objectiu és sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia

10/10/2024

Sota el títol “Tinc migranya, què puc fer per conviure amb aquesta malaltia?”, la Sala d’Actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acollirà, dijous 17 d’octubre a les 6 de la tarda, un acte per donar visibilitat a aquesta afecció i conscienciar la població sobre l’impacte que té en les persones que la pateixen. L’esdeveniment està organitzat pel Servei de Neurologia de la Fundació Althaia amb la col·laboració del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Catalana de Neurologia, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central.

L’acte, obert a tothom, comptarà amb la participació de professionals de la Fundació Althaia, de l’ICS Catalunya Central i també d’altres institucions, així com de pacients, que parlaran de la seva experiència en primera persona. Per assistir-hi no cal inscripció prèvia.

El mateix dijous 17 d’octubre al matí se celebrarà a l’Hospital Sant Joan de Déu una jornada científica adreçada a professionals de la salut. Es tracta de la XIII Jornada de la Migranya a Catalunya, en què els assistents compartiran coneixements sobre l’abordatge actual de la migranya i parlaran de l’actualització en el seu maneig, tant farmacològic com no farmacològic. Aquesta jornada, que comptarà amb la intervenció de ponents d’arreu del país, és itinerant i se celebra cada any a diferents hospitals de Catalunya.

L’Organització Mundial de la Salut considera la migranya com el segon trastorn neurològic més discapacitant després de l’ictus. Es presenta en forma de mal de cap d’alta intensitat i de manera recurrent que pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll. Alguns pacients fins i tot poden presentar alteracions de la visió, de la parla o de la sensibilitat. És una de les malalties neurològiques més prevalents –aproximadament afecta entre un 12% i 14% de la població– i és més freqüent en dones joves. Els atacs de migranya poden durar des de 4 hores fins a 3 dies i poden impedir la persona afectada desenvolupar les seves activitats. La freqüència d’aquests episodis és variable. Poden presentar-se de forma ocasional però també existeix el subtipus de migranya crònica, que pot causar cefalea més de 15 dies al mes.

El programa de la jornada
La jornada de la tarda s’iniciarà amb una xerrada a càrrec de la Dra. Natàlia Mas Sala, cap del Servei de Neurologia d’Althaia, que parlarà sobre la migranya i com conviure amb aquesta malaltia. Tot seguit, la Dra. Judit Serra Ramonet, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària de l’Equip d’Atenció Primària Navàs-Balsareny de l’ICS Catalunya Central, exposarà la visió des de l’Atenció Primària.

Amigranya_ig.png continuació, hi haurà la ponència “Programa prova pilot pacient expert en migranya crònica”, a càrrec de la Dra. Sonia Garcia Sanchez, neuròloga de l’Hospital Moisès Broggi, i d’una pacient que ha participat en el programa.

L’acte es clourà amb una taula rodona moderada per Manuela Ramos Prada, infermera gestora de casos de malalties neurològiques d’Althaia, en què prendran part professionals i pacients. En concret, Anna Sánchez Bautista, psicòloga del programa Pilot de pacient expert en Migranya Crònica de l’EAP Lluís Millet d’Esplugues de Llobregat; la Dra. Eva Maria Calvo Martínez, metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària i membre del Grup d’Estudi de Cefalees a l’atenció primària de l’ABS Canet de Mar, i la Dra. Anna Mas Vidal, neuròloga de la Fundació Althaia. També participarà en la taula rodona una pacient d’Althaia, que exposarà el seu testimoni.

Podeu consultar tot el programa clicant aquí.