Althaia

Notícies
Prop de 150 professionals debaten sobre la transformació de l'atenció intermèdia a la Catalunya Central

Prop de 150 professionals debaten sobre la transformació de l'atenció intermèdia a la Catalunya Central

Althaia va presentar l’experiència de la Unitat de Transició en el marc de l’atenció integral a la cronicitat al territori

31/03/2025

Prop de 150 professionals assistencials van participar en la primera edició de la Jornada d’Atenció Intermèdia de la Catalunya Central, que es va celebrar dijous 27 de març a Sant Joan de Vilatorrada. Va ser una trobada per treballar propostes de millora en l’atenció als pacients crònics que revesteixen una major complexitat. Identificar les seves necessitats, reduir els ingressos hospitalaris i coordinar els dispositius assistencials per oferir una millor atenció a la persona són alguns dels projectes que es volen treballar a nivell de totes les línies assistencials de l’àmbit de la salut.

La jornada va incloure tres taules rodones per a presentar 16 experiències de bones pràctiques al territori al voltant de tres eixos: els models organitzatius, el rol dels professionals i el treball comunitari.

Identificar adequadament els pacients per poder atendre’ls des del millor recurs assistencial és una de les claus assistencials als pacients crònics d’alta complexitat. També donar adequada resposta farmacològica i formar els professionals. Aquests van ser temes de la primera taula, en què van participar la directora Assistencial d’Althaia, Montserrat Domènech Santasusana, i la gestora de casos del Pacient Crònic Complex, Teresa Roselló Padullés, que va exposar l'experiència de la Unitat de Transició d'Althaia. El projecte es va iniciar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa com un punt intermedi entre el Servei d’Urgències i la destinació final del pacient, en el marc d’una atenció integral a la cronicitat al territori en què participen diferents institucions.

Els objectius que s’han plantejat amb la transformació de l’atenció intermèdia és que les persones amb problemes de cronicitat i complexitat siguin ateses al dispositiu més adient en cada moment, que majoritàriament passa per l’atenció intermèdia i les alternatives a l’hospitalització convencional. Un altre aspecte que es vol aconseguir és que les persones passin el màxim de temps possible al seu domicili amb l’atenció i les cures necessàries proveïdes pels dispositius assistencials amb integració amb l’àmbit social.

La jornada, impulsada per la Regió Sanitària Catalunya Central, es farà cada dos anys amb la voluntat de poder avaluar avenços a nivell territorial.