Un resident del servei d’Oncologia, premi a la millor comunicació en el congrés de la societat espanyola d’Oncologia - Fundació Althaia

Althaia

Notícies
Un resident del servei d’Oncologia, premi a la millor comunicació en el congrés de la societat espanyola d’Oncologia

Un resident del servei d’Oncologia, premi a la millor comunicació en el congrés de la societat espanyola d’Oncologia

El guardó ha estat per un treball que desenvolupa un model pronòstic preoperatori que ajuda a identificar els pacients amb major benefici de la quimioteràpia neoadjuvant en la neoplàsia de bufeta

21/10/2021

Ignacio Perez, especialista en formació de segon any d’Oncologia mèdica de la Fundació Althaia, ha guanyat el premi a la millor comunicació presentada per un resident al congrés de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM). El guardó, que ha estat lliurat aquest dimecres 20 d’octubre de manera virtual, ha estat per un treball sobre el càncer de bufeta titulat ‘Modelo pronóstico de Supervivencia Cáncer Específica en los pacientes afectos de cáncer de vejiga músculo invasivo (CVMI) tratados con quimioterapia neoadyuvante’. L’estudi, retrospectiu, ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). 

En aquesta investigació s'han inclòs 247 pacients afectats de càncer de bufeta múscul invasiu i tractats amb quimioteràpia neoadjuvant i cistectomia posterior. L'objectiu ha estat desenvolupar un model pronòstic preoperatori que integrés variables clíniques, demogràfiques i patològiques que ajudessin a identificar els pacients amb major benefici de la quimioteràpia neoadjuvant. Les variables clíniques estudiades van ser: edat, sexe, CVNMI previ, invasió limfovascular (ILV), histologia, esquema de QNA, cTNM, hidronefrosi i pTNM.

L’estudi demostra que, en les pacients dones, la presència d’hidronefrosi, de carcinoma no musculoinvasiu previ, així com la histologia mixta, són factors pronòstics adversos per a la supervivència. L’estudi realitza un model pronòstic amb escales de risc, a partir d’aquestes característiques basals prequirúrgiques, i ajuda a identificar els pacients d'alt risc que són aquells que no es beneficiarien de la quimioteràpia neoadjuvant i que serien tributaris d’un tractament alternatiu com la cirurgia o assaigs clínics.

Per altra banda, Marta Matas, R4 del Servei d’Oncologia mèdica, va ser l’encarregada de presentar ‘Experiencia de la unidad de cardio-oncología de nuestro centro: Análisis de 201 pacientes (p)’. Aquest és un estudi en què s’analitza retrospectivament l’experiència en la Unitat de cardio-oncologia d’Althaia, identificant la cardiotoxicitat i el dany subclínic mitjançant la determinació de troponina i ecocardiograma, amb la finalitat de prevenir i tractar precoçment el dany.

D’altra banda, en aquest mateix congrés, Belen Delany, R3 del servei d’Oncologia mèdica, va presentar l’estudi sobre l’‘Impacte de la laparoscòpia exploradora (LE) en neoplàsia gàstrica’. En aquest estudi es revisen 31 pacients amb diagnòstic de neoplàsia gàstrica sense evidència de metàstasi en el TAC als quals se’ls practica el procediment (LE) com a part de l’estudi d’extensió. L’estudi conclou que, en aquesta sèrie de pacients, la laparoscòpia exploradora canvia l’estadiatge inicial en un 23% dels casos, evitant així laparotomies/cirurgies innecessàries.