Althaia

Notícies
Una cinquantena d’hospitals de tot Catalunya han abordat les futures xarxes territorials en una jornada de La Unió que s’ha celebrat a Althaia

Una cinquantena d’hospitals de tot Catalunya han abordat les futures xarxes territorials en una jornada de La Unió que s’ha celebrat a Althaia

La sessió s’ha centrat en com millorar el treball col·laboratiu entre hospitals grans i petits, garantint la proximitat territorial i l’equitat a una atenció de qualitat a tots els ciutadans.

18/01/2024

El Consell de sector d’atenció especialitzada d’aguts de La Unió Catalana d’Hospitals ha impulsat la Trobada de gerents d’hospitals per tal d’abordar col·lectivament el projecte de planificació de les xarxes territorials que impulsa el CatSalut i que prendrà forma i es materialitzarà previsiblement el 2024. La jornada s’ha celebrat aquest dimecres a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu i ha comptat amb l’assistència de representants d'una cinquantena d’hospitals de tot Catalunya.

En la benvinguda, el president de La Unió, Joan M. Adserà, i el director general d'Althaia, Manel Jovells, han destacat que els hospitals són també eixos clau del territori, dinamitzadors econòmics i socials, i per això han defensat que la constitució de les futures xarxes territorials s’ha de fer amb diàleg i comptant amb la visió i aportació del territori. A l’acte de presentació hi ha participat també l’alcalde de Manresa i president d’Althaia, Marc Aloy.

Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del CatSalut –càrrec que va assumir després d’una trajectòria de gairebé 8 anys com a director assistencial d’Althaia– ha presentat el projecte de planificació de les xarxes territorials. Es tracta d’un model que promou la col·laboració entre hospitals de diferent mida i nivell de complexitat assistencial per tal d’incrementar l’accessibilitat i l’equitat territorial en la prestació de serveis sanitaris.

En la seva intervenció, Carrasco ha parlat de la necessitat de fer una planificació adequada i amb les entitats proveïdores dels serveis de salut per tal d’arribar a tota la ciutadania amb els serveis bàsics i especialitzats de salut a través del diàleg, les aliances estratègiques i el bon govern. I ha destacat que cal fer-ho amb la participació dels ciutadans, la implicació de professionals i la complicitat i generositat d’administració i entitats. Aquest tipus de funcionament en xarxa tindrà pels centres hospitalaris implicacions en la governança de les entitats i en la gestió de professionals, entre altres aspectes.

Durant la sessió, Montserrat Domènech, directora assistencial d’Althaia, ha explicat el model territorial d’aquesta entitat. Un model de treball en xarxa amb altres hospitals que promou una assistència propera als ciutadans alhora que contribueix en la transformació del sistema sanitari. El treball en xarxa d’Althaia, que fa anys que la institució impulsa, permet que sigui l’hospital de referència dels centres del Berguedà i la Cerdanya, alhora que treballa de manera coordinada amb hospitals de major complexitat. Aquest sistema, que des del Departament de Salut s’està implantant, manté com a pilars bàsics, a més de l’equitat territorial, la seguretat de l’assistència i la qualitat.