Una resident d’Al·lergologia, premiada per l’exposició d’un cas poc comú d'al·lèrgia a llegums
05/02/2025
Catalina Moreno Lotero, resident de segon any d'Al·lergologia de la Fundació Althaia, ha estat guardonada amb el primer premi a la millor comunicació presentada en el Matí Al·lergològic de la Societat Catalana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SCAIC). En aquesta reunió anual es presenten i discuteixen casos clínics poc habituals o curiosos i/o de diagnòstic complex tractats en els diferents hospitals de Catalunya. Aquesta és la cinquena vegada consecutiva que Al·lergologia d’Althaia guanya un premi en aquesta jornada, fet que és un reconeixement a la tasca que porta a terme tot l’equip.
En aquesta ocasió, s’hi van presentar 11 casos de la mà de professionals de l’Hospital Clínic, Vall d'Hebron, Bellvitge, Joan XXIII, Santa Maria de Lleida, Josep Trueta, Can Ruti, Consorci Terrassa i Sant Pau, a més d’Althaia. Els elements que es van valorar són la metodologia i rigor de l'estudi al·lergològic realitzat així com també l'habilitat i l'originalitat en la presentació del cas.
El cas guardonat és sobre un pacient que va ser derivat al Servei d’Al·lergologia d’Althaia des d’Atenció Primària perquè en consumir llegums se li distorsionava la veu. Com a antecedent rellevant, anys enrere s’havia detectat que, en entrar en contacte amb la goma de guar –una substància que contenen les plantes lleguminoses–, presentava broncospasme.
Se li va realitzar un estudi al·lergològic complet (prick test, IgE específiques, estudi molecular amb compenents i estudi de CAP inhibició), que va confirmar la sensibilització del pacient a les globulines 7/8S i 11S presents en lleguminoses i inhibicions molt altes (amb goma de guar) en proteïnes de la família de les globulines.
Es va concloure que és el primer cas descrit d'al·lèrgia a llegums causada per una sensibilització primària d'origen ocupacional per via inhalada a la goma de guar.