Althaia

Notícies
Urgències d’Althaia realitza un estudi sobre el triatge en aquest servei que publica una revista d’impacte

Urgències d’Althaia realitza un estudi sobre el triatge en aquest servei que publica una revista d’impacte

L'autora principal és la Dra. Connie Melissa Leey, adjunta al servei d'Urgències.

13/05/2022

El Servei d’Urgències de la Fundació Althaia ha realitzat un estudi per validar un model predictiu d’ingrés hospitalari per als pacients atesos al servei d'urgències hospitalari amb baixa prioritat de visita i determinar la capacitat predictiva del model per fer amb seguretat la derivació inversa. Els resultats s’han publicat en la revista Emergencias, publicació de primer quartil, en un article que porta per títol Validación prospectiva de un modelo predictivo de ingreso y orientar la seguridad de la derivación inversa desde el triaje de los servicios de urgencias hospitalarios.

L’autora principal de l’article és la Dra. Connie Melissa Leey Echavarria, adjunta al servei d’Urgències d’Althaia. Hi ha participat com a coautors el Dr. José Zorrilla i les infermeres Mireia Fernández i Ester Sala, del servei d’Urgències, i la Dra. Anna Arnau, de Recerca i Innovació. També el Dr. Emili Gené, cap del servei d’Urgències de l’hospital Parc Taulí.

L’estudi inclou 2.110 casos, dels quals 109 (5,2%) van ingressar. Segons el model predictiu, 357 casos (16,9%) es van qualificar de baix risc d’ingrés i 240 (11,4%), d’alt risc. El percentatge d’ingrés observat dels pacients qualificats d’alt risc va ser del 15,8% i, el dels pacients de baix risc, del 2,8%.

Les conclusions que s’extreuen són que el model predictiu validat permet estratificar el risc d’ingrés dels pacients amb baixa prioritat de visita. Els pacients amb alt risc d'ingrés se'ls podria oferir una atenció preferent dins del mateix nivell de prioritat, mentre que els de risc baix podrien ser redirigits al recurs assistencial més adequat (derivació inversa). L’aplicabilitat clínica del model predictiu validat facilitaria la presa de decisions al triatge, milloraria la gestió de recursos i reduiria els temps d’espera.
Aquest estudi forma part de la tesi doctoral de la Dra. Leey.
Podeu consultar l’article en aquest enllaç: Ver el Absctract - Revista Científica de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias (portalsemes.org)