Història
Una xarxa hospitalària
Manresa ha disposat històricament d’una important i qualificada xarxa hospitalària. Fa poc més de vint anys, a la ciutat hi havia cinc centres hospitalaris oberts, tots susceptibles d’atendre malalts aguts: Hospital de Sant Andreu, Clínica de Sant Josep, Unitat Coronària, Centre Hospitalari i Sant Joan de Déu. Amb l'objectiu de poder oferir la millor atenció, estar a la primera línia d'innovació i esdevenir més resolutius, al llarg del temps s'ha anat portant a terme la unificació dels diversos centres.
Centre Hospitalari i Unitat Coronària es van unir el 1986 i posteriorment, el 1994, s’hi va incorporar la Clínica de Sant Josep, amb més de 100 anys d’història a la ciutat. Les institucions responsables d’aquest tres equipaments van crear la Fundació Centre Hospitalari Unitat Coronària.
El 1988, per altra banda, es va crear la Fundació Hospital General de Manresa arran de la reordenació hospitalària a la ciutat que havia promogut el departament de Sanitat de la Generalitat. La fundació era integrada per l’Ajuntament i l’Orde Hospitalària de Sant Joan de Déu, màxims responsables dels hospitals de Sant Andreu i Sant Joan de Déu, respectivament. Aquests dos centres assistencials tenen una dilatada història a la ciutat.
El naixement d'Althaia
Althaia es va constituir oficialment el 4 de desembre del 2002 fruit de la fusió de la Fundació Centre Hospitalari i Cardiològic i de la Fundació Hospital General de Manresa, organitzacions que gestionaven els diferents espais hospitalaris de la ciutat.
Va néixer amb l'objectiu d'oferir uns serveis sanitaris i socials amb qualitat i eficiència, en el marc d’una organització orientada a satisfer les necessitats de les persones i a potenciar l'excel·lència tant tècnica com humana dels seus professionals.
Unificació de l'activitat hospitalària
El dia 6 d'octubre de 2014, el President de la Generalitat, Molt Honorable Sr. Artur Mas, va inaugurar les obres d’ampliació de l’Hospital de Sant de Déu de Manresa de la Fundació Althaia –Xarxa Assistencial Universitària de Manresa. L’acte va simbolitzar l’acabament d’un edifici que permetia unificar l’activitat hospitalària d’atenció pública de la ciutat en un únic centre.
Compromís fet realitat
El nou Hospital de Sant Joan de Déu es va poder fer realitat gràcies a la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Althaia. Des de feia anys la Generalitat s’havia mantingut fidel al compromís que Manresa i la seva àmplia zona d’influència disposés d’un gran centre assistencial, avançat i referent. L’obra va tirar endavant malgrat la conjuntura de crisi d’aquell moment.
L’ampliació, que va començar l’any 2008, es va dividir en dues gran fases, la primera de les quals es va acabar el mes d’octubre del 2010. Posteriorment, el març del 2012 es va poder començar una segona fase que va acabar amb la inauguració de l'hospital.
Les noves instal·lacions
El nou edifici es caracteritza per la seva lluminositat, pels espais amplis i funcionals. La Fundació Althaia ha tingut en compte les aportacions dels propis professionals per tal d’aconseguir el confort per als usuaris i les condicions idònies per exercir les tasques assistencials.
L’Hospital de Sant Joan de Déu té una superfície total de 60.000 m2 (40.000 m2 nous i 20.000 m2 de l'edifici inicial), més uns 18.000 m2 d'aparcament.
Disposa, entre d’altres, de 402 llits –ampliables-, 17 quiròfans, 4 sales de parts, 69 consultoris, 54 boxes d’urgències ampliables i 16 llits d’observació d’urgències.