Althaia

Normativa

La Fundació Althaia, com a fundació privada, està subjecte a la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques (que és una llei autonòmica catalana que regula, entre d’altres aspectes, la creació, funcionament intern, comptabilitat, dissolució i extinció d’aquests tipus d’entitats), i les disposicions concordants a aquesta.

Com a entitat amb personalitat jurídica pròpia que és, amb drets, deures i obligacions, equiparable a qualsevol altra persona jurídica, li és d’aplicació qualsevol norma, reglament o disposició legal d’abast local, autonòmic i/o estatal que sigui pertinent, ja sigui normativa fiscal, laboral, administrativa, civil, etc., com ara la normativa autonòmica que conté la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Pel que fa referència als drets dels pacients, la nostra institució respecta i aplica tota la normativa vigent, entre la qual destaca:

La Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada el 1948 per les Nacions Unides 

Conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’ésser humà en relació a les aplicacions de la biologia i la medicina. Aprovat pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa el 19 de novembre de 1996 i ratificat per les Corts Generals espanyoles el 5 d’octubre de 1999 (BOE 20 octubre 1999 – núm. 251

Carta de Drets i Deures dels Ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària, aprovada pel Departament de Salut el juny de 2015el contingut de la qual afecta tots els nivells assistencials, té en compte la prevenció de la salut, la prevenció de la malaltia i el procés de curació habilitació, amb independència de la naturalesa pública o privada del sistema.

Llei 21/2000, del 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent a la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica (catalana). 

Lei 41/2002, de 14 de noviembre, básica reguladora de la autonomía del paciente y de derechos y obligaciones en materia de información y documentación clínica (estatal).

Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes. El respecte a aquesta normativa ha de permetre construir noves pautes de relació entre homes i dones, basades en el respecte i l’equitat, i també contribuir a millorar la societat i fer-la més democràtica, justa i solidària (catalana).