Althaia

Eficiència i estalvi energètic

Certificat d'eficiència energètica dels edificis segons el RD 235/2013

La finalitat d'aquesta normativa és l'impuls i la promoció d'un conjunt d'actuacions a realitzar dins dels processos que puguin contribuir a l'estalvi i l'eficiència de l'energia consumida, així com optimitzar la demanda energètica dels equipaments.

Althaia, dins el marc legal de referència i en concordança amb els fonaments de la seva política mediambiental, es va fixar l’objectiu d’obtenir els certificats d’eficiència energètica pels seus centres.

Aquesta certificació avalua energèticament un edifici, mitjançant auditors externs, calculant el consum anual d’energia necessària per satisfer la demanda energètica de l’edifici en condicions normals d’ocupació i funcionament.

El procés d’auditoria energètica conclou amb l’emissió d’un certificat i l’assignació d’una etiqueta on es valora, mitjançant una escala, la qualificació de l’edifici. L’escala de qualificació és de 7 lletres i va des de la lletra “A” (edifici més eficient), fins a la “G” (el menys eficient).

Les etiquetes les podeu trobar de forma visible a les entrades principals dels centres d'assistència d’Althaia.

Consums energètics

Althaia fa seguiment continu del consum de subministraments energètics principals (electricitat, gas natural i aigua) amb la finalitat d'analitzar i valorar anomalies i possibles millores que facin més eficients els seus edificis i processos.

 

aigua_2023.png electricitat2023.png
gas2023.png

Per entendre el volum de consum que es genera en un any als centres de la Fundació Althaia, ho comparem amb els consums mitjans anuals d'un habitatge de 4 convivents:

Aigua: 194.18m3
Electricitat: 3.272kWh
Gas Natural: 4.588 kWh (sense calefacció) / 11.356 kWh (amb calefacció) 

Petjada de carboni

Què és la petjada de carboni?
És l’indicador de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) associades al cicle de vida d’un producte, servei o organització. Es quantifica en emissions de CO2 equivalent que són alliberades a l’atmosfera. La seva determinació i càlcul es basa en estàndards com el Protocol de gasos amb efecte hivernacle, la ISO 14064 i PAS 2050.
Per tal de reduir l'impacte dels nostres serveis i tenir en compte també les activitats de la nostra cadena de subministrament, a Althaia calculem i analitzem la nostra petjada de carboni.

Com es calcula?
Per calcular la petjada de carboni de la nostra activitat apliquem un factor de conversió que ens permet transformar l'energia consumida en tones de CO2 emès a l'atmòsfera, per accions directes o indirectes.

 

petjada de carboni.png

Podem comparar les dades anteriors amb la mitja d'emissions que genera un habitatge de 4 convivents durant un any, les quals suposen 68.433,7 kg CO2

 A la Fundació Althaia estem adherits al "Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle" de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

 

etiqueta-Compensacions_DACC.jpg_996058359.jpg