Tipus i grups de residus
En els gràfics veiem les quantitats de residus que es generen i en els grups que es classifiquen. Què signifiquen, doncs, els diversos grups que diferenciem?
-
Residus de Grup I
Residus assimilables als urbans, generats a les habitacions i en altres àrees comunes: restes d'aliments, envasos lleugers de plàstic, restes de neteja, papers i qualsevol altre residu no sanitari.
-
Residus de Grup II
Materials de cures, materials d'un sol ús amb sang o excrecions, cotons, gases, mascaretes, guants, bosses o envasos de líquids biològics, sondes, filtres d'hemodiàlisi, catèters, embenats, etc...
-
Residus de Grup III
Residus sanitaris de risc: agulles, sang, líquids orgànics, pleurovac, secrecions respiratòries de pacients.
-
Residus de Grup IV o citotòxics
Residus sanitaris perillosos: restes de medicaments citotòxics, materials en contacte directe o generats en la preparació d'aquests, xeringues, gases, vials, sèrums o agulles.
-
Residus de fracció orgànica
Restes de menjar, restes vegetals de mida petita no llenyosa.
-
Residus de paper i cartró
Papers confidencials i no confidencials, revistes, diais, embalatges de caixes.
-
Residus d'envasos mixtos de plàstic
Envasos lleugers de plàstic (tipus PET, HDPE-PEAD, PVC, PEBD, PP, PS): ampolles, brics, llaunes, bosses, xarxes de fruita, porexpan, embolcalls de film i alumini.
-
Residus d'envasos mixtos de vidre
Envasos de vidre retornables, vidre procedent de trencadisses i altres.
-
Altres residus de recollida selectiva
Ceràmica, àrids, runa, ferralla, piles, làmpades fluorescents, plaques RX i CD, tòners i tintes informàtics, olis de cuina i minerals usats en la transmissió.
La Generalitat de Catalunya facilita un accés per informar els ciutadans sobre la gestió i ús d’altres residus urbans quotidians. També hi trobareu on dipositar-los i quin procés segueix el residu, com es transporta o en què es transforma a la plataforma "residuonvas".