Althaia

Notícies
L’ABS Barri Antic participa en la segona fase de l'estudi estatal de seroprevalença de la covid-19

L’ABS Barri Antic participa en la segona fase de l'estudi estatal de seroprevalença de la covid-19

És previst que es faci una nova ronda de l'estudi al febrer vinent i una altra al mes de juny

31/12/2020

La Fundació Althaia participa, a través de l’ABS Barri Antic, en l’estudi estadístic estatal de seroprevalença que ha de permetre fer una estimació del percentatge de població que ha desenvolupat anticossos davant de la covid-19 i conèixer l’evolució d’aquests al llarg del temps. Es tracta de l’Estudi Nacional Epidemiològic de la infecció per SARS-CoV-2 a Espanya (ENE-COVID), en què hi prenen part 60 persones usuàries de l’ABS Barri Antic.

L’estudi està ara en la segona fase, centrada en la segona onada de la pandèmia. Els objectius són conèixer la seroprevalença i la proporció de seroconversió durant aquest segon període, quantificar la durabilitat de la immunitat, conèixer l’evolució de les persones asimptomàtiques i detectar possibles reinfeccions.

Al novembre es va fer la primera ronda d’aquesta segona etapa –que és la quarta ronda de l’estudi– i és previst que se'n faci una cinquena al febrer vinent i una sisena al juny. D’aquesta manera, es completarà l’any des de la primera fase i es podrà disposar d’informació dels participants durant un any.

L'ABS del Barri Antic ha estat l’encarregat de contactar amb els 60 participants, fer els tests, venopuncions i fer les enquestes epidemiològiques, previ consentiment. El laboratori d'Althaia ha centralitat totes les mostres i els consentiments informats de tots els participants de la Catalunya Central.

En la primera fase de l’estudi, que va incloure 3 rondes, hi van participar més de 68.000 persones seleccionades aleatoriament per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) . En la quarta ronda de la segona fase hi ha pres part més de 51.000 persones. Hi col·laboren més de 5.600 professionals, 29 laboratoris de micobiologia i prop de 1.400 centres de salut de tot l'Estat.

Els resultats
Després de l’anàlisi de la primera fase de l’ENECOVID (rondes 1-3) es va posar de manifest que:

  • La seroprevalença de SARS-CoV-2 a Catalunya va ser del 5,9%, lleugerament superior a la de l’Estat espanyol, que se situa en el 5%
  • Un 3% dels asimptomàtics van presentar anticossos, indicant que aquestes persones havien estat infectades
  • El 13,6% dels participants amb IgG positiva van perdre els anticossos en un mes i mig
  • La prevalença dels anticossos augmenta amb el nombre de símptomes, i és especialment elevada en les que presenten anòsmia (al voltant del 40%).Segons els resultats de la quarta ronda, la prevalença actual a Catalunya és del 9,2%, superior a la de l’Estat espanyol, que se situa en el 7,1%.

Els resultats generals (inclouen les rondes 1, 2, 3, i 4) indiquen que la seroprevalença de SARS-CoV-2 a Catalunya és de l’11,6%, lleugerament superior a la de l’Estat espanyol, que se situa en el 9,9%