Aula hospitalària
L’aula hospitalària de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa és un espai educatiu que té per objectiu donar suport i continuïtat a l'educació dels infants i joves que, per malaltia, es troben hospitalitzats o segueixen tractament a l'hospital.
El nostre objectiu prioritari és oferir atenció educativa als infants i joves que es troben dins les etapes educatives d'Infantil, Primària i Secundària.
Si voleu conèixer més coses sobre nosaltres, visiteu el BLOG DE L'ESCOLA.
- El nostre alumnat pertany a d'altres centres educatius
- Sempre que l'estada ho requereix, ens posem en contacte amb el centre educatiu d'origen, establint un pla de treball amb els continguts curriculars a realitzar durant l'ingrés.
- Treballem els continguts curriculars que pertoquen a l'alumne per nivell i etapa educativa, de forma consensuada tant amb el centre d'origen com amb els criteris mèdics i de tractament de les diferents patologies.
- L'atenció educativa pot tenir lloc tant a l'aula com a l'habitació, sempre condicionat pel criteri mèdic.
- Sentim l'hospital com a agent educador. Considerem un privilegi el nostre entorn i aprofitem la vessant educativa de l'hospital. Per això, treballem coneixements sobre els diferents espais, professionals i funcions de l'hsopital, donant pautes per tenir cura de la pròpia salut.
- Oferim recursos per estructurar positivament el temps durant l'ingrés i combinar la part lúdica amb diferents projectes que facilitin activitats de benvinguda als nous alumnes i permetin fer un treball conjunt i participatiu.
- Tenim Biblioteca i Ludoteca amb servei de préstec a les habitacions
- Som centre formador de pràctiques amb conveni amb diferents universitats
- Oferim assessorament als estdiants universitaris per als diferents treballs relacionats amb l'àmbit hospitalari
Des de l’aula hospitalària volem que els nostres alumnes converteixin l’experiència de la malaltia i la seva relació amb l’hospital en quelcom positiu i agradable en el context educatiu
L’escola “Sant Joan de Déu” va néixer al Sanatori de l’Orde Hospitalari del mateix nom, creat l’any 1932, per atendre els infants afectats de tuberculosi osteo-articular.
Els anys cinquanta es van caracteritzar pel flagell de la poliomielitis que comportava importants seqüeles corporals. El tractament d’aquestes malalties implicava unes estades a l’hospital molt llargues, la qual cosa suposava pensar en quelcom més que l’atenció física a uns infants que farien a dins la seva creixença.
Així va començar l’activitat educativa a càrrec dels mateixos germans de l’Orde Hospitalari, per poder cobrir les necessitats escolars dels infants ingressats.
Aquestes primeres classes es feien a la mateixa sala general on hi havien tots els llits dels nens ingressats.
L‘escola es va crear per Ordre Ministerial de 13 de novembre de 1953, (BOE de 13/02/54), per Decret de 9 d’abril de 1949, amb un mestre per tenir cura de les qüestions purament educatives.
El 1972 s’inaugura el Servei de Pediatria, essent extensible l’ingrés a nens i nenes, i a adults. El 1976, amb la reforma de la planta de Pediatria, els malalts queden distribuïts en habitacions i es dóna una nova orientació pedagògica a l’escola, fent una atenció doble: a l’aula i a la pròpia habitació. El 1977, s’amplia l’escola en una unitat més.
Amb el traspàs de competències en matèria d’ensenyament, l’escola passa a dependre del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, (B.O.E. 115 / 11 de març de 1981).
El 1988 es produeix la fusió dels hospitals de Manresa: Sant Andreu i Sant Joan de Déu en l’anomenat Hospital General de Manresa. L’any 2002 neix la Fundació Althaia, que suposa una important reordenació sanitària de la ciutat. Actualment l’aula hospitalària continua ubicada a l’Hospital Sant Joan de Déu, el qual s’ha ampliat per reubicar els diferents serveis sanitaris.
L’equip docent està integrat per dues professionals de l’àmbit educatiu, Imma Estela i Bego Villar.
Som a:
Hospital de Sant Joan de Déu
Planta 2 - Unitat 6
T. 93 875 93 00 ext. 3475
Escriviu-nos un correu electrònic:
• Cal que seguiu les recomanacions del metge per poder assistir a l’escola. En cas de dubte, consulteu al personal d'infermeria i us orientarà.
• Podeu venir en pijama.
• Sempre que pugueu, porteu els llibres de la vostra escola o institut.
• Us demanem que tingueu cura del material (ordinador, jocs, llibres …) que l’escola us deixa. Penseu que altres infants i joves en faran ús.